Cercar en aquest blog

11/14/2016

La IV Jornada Institut Ramon Muntaner acull la presentació de la publicació ‘Oportunitats i reptes de la cultura en el context actual’ resultat de les aportacions de la IX edició de l’Espai Despuig

Aquest cap de setmana Móra la Nova ha acollit la Jornada Institut Ramon Muntaner. Cultura i recerca en el territori. Una activitat organitzada per l'Institut Ramon Muntaner (IRMU) per a donar a conèixer públicament els projectes i publicacions que reben el suport d'aquesta institució, així com per a oferir un espai on debatre i intercanviar opinions i experiències sobre la realitat dels instituts i centres d'estudis. La directora de l'IRMU, M. Carme Jiménez, ha  valorat positivament aquesta quarta edició: "la jornada ha servit per a certificar el gran interès de les recerques i projectes que es fan des del món local. Hem pogut comprovar que el teixit dels centres d'estudi cada vegada està més articulat i més interessat a intercanviar coneixements i col·laboracions. De fet, les presentacions que s'han fet avui han estat molt interessants i ja han obert la possibilitat de noves col·laboracions entre els centres".


La jornada central, que va tindre lloc dissabte, es va organitzar en tres apartats diferents, per tal que els instituts i centres d'estudis exposessin les seves experiències, projectes o publicacions i parlessin de la seua realitat: Taula de presentació d'activitats i publicacions; Radiografies; Taula de presentacions de projectes.


Espai Despuig

Com a preludi a la Jornada de dissabte, divendres al vespre es van donar a conèixer dues publicacions, compendi de dos actes organitzats per l'IRMU. D'una banda es van presentar les actes de les Jornades de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans i, de l'altra, es va donar a conèixer la publicació Oportunitats i reptes de la cultura en el context actual. Aquesta obra recull les aportacions realitzades en la IX Edició de l'Espai Despuig celebrada a Peralada el novembre del 2015, com un dels actes inclòs dins els actes del 750 aniversari del naixement de Ramon Muntaner. Aquesta publicació la conformen la Introducció i sis articles realitzats per representants de diferents centres d'estudis, investigadors i professors universitaris que aprofundeixen en el tema central.


Entre altres, en la publicació de l'Espai Despuig es poden consultar les idees sobre les noves oportunitats per a potenciar la cultura i llengües autòctones, sorgides de les noves realitats polítiques al País Valencià i a les Balears; així mateix, s'hi troba la reflexió sobre la necessitat que els centres d'estudis estableixin col·laboracions amb diferents institucions públiques, empreses privades i sobretot universitats, per tal d'aconseguir ser referents en temes culturals; en una altra de les comunicacions, es parla del repte i la necessitat de superar el factor identitari de la catalanofonia (la comunitat lingüística catalana), per a tenir present la resta de factors, com ara econòmics, socials, culturals, polítics, ambientals..., i poder crear una comunitat sociolingüística amb espais culturals i comunicatius comuns, on el català faci de nexe d'unió. D'altra part, en l'article on es recullen les idees del 'Debat' que va tindre lloc en el marc del IX Espai Despuig, s'incideix en diferents idees com ara que les televisions de Catalunya, del País Valencià i de les Balears han d'estar intercomunicades per desterrar la idea d'una llengua predominant i perquè es vegin com a normals les diferents variants. La publicació es tanca amb un article que parla sobre la base de dades de l'associacionisme català contemporani des de 1870 al 1980, que ja compta amb 19.006 entrades i que preveu arribar a unes 30.000 entitats registrades, que en breu serà consultable online. Aquesta publicació sobre el IX Espai Despuig també es podrà consultar, en breu, a www.irmu.cat i www.raco.cat


Per cloure la jornada de divendres a Móra la Nova es va programar la representació de l'espectacle "De Muntaner a Llull", a càrrec de Toni Xuclà i Judit Neddermann.