Cercar en aquest blog

5/10/2021

La UNESCO i la URV presenten la XIV edició dels Premis Mayor Zaragoza

La pandèmia del Covid-19 s'endugué la presidenta de la UNESCO, Montse Esteve, i, des d'aleshores s'havia aplaçat l'entrega de premis de la XIV edició dels Premis Mayor Zaragoza. Avui, un la nova presidenta de la institució, Consol Sagrera, ha comparegut en una roda de premsa per tal de presentar l'edició a la Sala Federico Mayor Zaragoza de la Cambra de Comerç de Tortosa.

Sota el títol "Salvem el planeta, actuem ara, demà pot ser massa tard", la XIV edició dels premis se centra, un cop més, en una de les lluites que encapçala Federico Mayor Zaragoza: la de la defensa del medi ambient, la sostenibilitat i el consum responsable.

Sagrera ha explicat que s'han presentat un total de 88 vídeos per part de diversos centres educatius de Catalunya, València, Cantàbria i Nicaragua. D'aquests, 48 són de les Terres de l'Ebre. L'organització s'ha mostrat satisfeta de poder comptar amb aquesta elevada xifra de participació tenint en compte les severes mesures de la crisi sanitària del Covid-19 que han comportat un major nombre de classes telemàtiques als centres escolars. I és que aquest ha estat el motiu pel qual s'ha hagut de declarar deserta la cinquena categoria dels premis, la de projectes universitaris.

En aquest sentit, el director del campus de la URV a les Terres de l'Ebre, Jordi Sardà, ha lamentat que s'hagin produït aquests fets i s'ha compromès a fer-ne més difusió de cara a les properes edicions, ja que "des de la URV creiem en aquest projecte perquè és molt interessant i té un prestigi i un cert ressò". Tant és així que la URV i la UNESCO signaran properament un nou conveni de col·laboració amb els Premis Mayor Zaragoza per tal que sigui la pròpia universitat la que assumeixi el finançament dels premis i esdevinguin així uns socis d'igual a igual. A més, la URV assumiria també el muntatge logístic dels premis d'ara en endavant.

Un conveni que estava previst signar-se formalment el dia abans de l'entrega dels premis amb el fundador de la Fundació Cultura de Pau i president dels premis, Federico Mayor Zaragoza. No obstant, a causa de la seva avançada edat, no se l'ha autoritzat a viatjar i ha hagut d'excusar la seva presència a Tortosa. Així doncs, la presidenta de la UNESCO ha informat que intervindrà igualment al lliurament dels premis de forma telemàtica per tal de poder impartir la seva tradicional conferència.

Sardà ha explicat també que des del campus estava previst celebrar un acte per fer-li entrega a Mayor Zaragoza de la medalla de plata de la URV, un acte que s'haurà de posposar per a més endavant, igual que l'exposició que volien organitzar.

L'acte del lliurament dels premis tindrà lloc al Teatre - Auditori Felip Pedrell el proper dissabte 22 de maig a les 12h, tot i que, l'acte tindrà un aforament limitat a causa de les mesures restrictives pel Covid-19. Així doncs, es podrà seguir també a través de la plataforma en streaming. Al llarg de la cerimònia es repartiran 5.000€ entre un total de 15 premis, els primers premis dels quals són els dotats amb una quantia de 400€. La gala es complementarà amb l'actuació de la companyia de teatre de Valer Gisbert i de la versadora de jotes, Sílvia Ampolla, i la seva rondalla.



Tortosa, Terres de l'Ebre, 10 de maig de 2021


Redactat per: Irene López