El Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre celebrarà enguany el 40è aniversari de la seua fundació amb un acte institucional i festiu que tindrà lloc el proper 30 de juny i que donarà inici a tot un any d'activitats commemoratives, segons s'ha acordat avui a l'assemblea anual de socis de l'entitat celebrada a Flix. El 30 de juny de 1983 se va constituir oficialment a Vinebre esta entitat cultural, impulsada per un grup de jóvens i d'estudiosos de diferents poblacions de la contrada units per l'afany de difondre els valors culturals riberencs i afermar el sentiment de pertinença a la comarca. Al llarg de quatre dècades, el CERE ha esdevingut tot un referent en l'àmbit dels centres d'estudis locals i comarcals d'arreu de Catalunya i ha protagonitzat una intensa tasca cultural en pro de la Ribera d'Ebre, amb la publicació de desenes d'estudis; la instauració de premis i certàmens, com el Bladé i Desumvila d'assaig; l'organització de semiraris, jornades i congressos; la convocatòria anual de beques i ajuts per a projectes de recerca, o el suport permanent a la investigació de qüestions vinculades a la comarca des de qualsevol punt de vista.
L'anunci de la commemoració del 40è aniversari l'ha fet públic el president de l'entitat, Josep S. Cid, davant de l'assemblea de socis, una reunió presencial i virtual alhora que ha aprovat la memòria d'activitats de 2022, el projecte de 2023, així com l'estat de comptes i el pressupost de l'entitat, que ascendix enguany a 67.850 euros. Cid ha anunciat la voluntat d'aprofitar la fita del 40è aniversari per a aprofundir en el procés de renovació i rejoveniment de l'entitat amb la vista posada en l'adaptació de l'entitat per a fer front als reptes actuals i futurs, i perquè continuï sent una eina útil per a la comarca i per a la cultura catalana en general. En este sentit, s'ha fet pública la incorporació a la junta directiva del jove geògraf morenc Antoni Domènech Montaña, doctor en Turisme i Oci, ahora que el secretari de la junta, Josep Moragrega, ha anunciat el seu comiat, si bé s'ha compromès a continuar col·laborant amb les activitats del centre d'estudis.
Finalment, s'ha celebrat una assemblea extraordinària en el decurs de la qual s'ha aprovat una modificació dels estatuts del CERE per a adaptar-los a la realitat social actual, amb la revisió del text del document normatiu tenint en compte el llenguatge igualitari i la inclusió de la perspectiva de gènere en les finalitats del l'entitat.