Cercar en aquest blog

11/26/2023

Article d'opinió de Joaquim Paladella, diputat del PSC: "Per què costa tant?"

El 29 d´abril de 2020 el Parlament de Catalunya acordava una sèrie d'impostos mediambientals, entre ells el que gravava la producció d´energia nuclear, és a dir, un impost que havien de pagar les Centrals nuclears de Vandellòs i d´Ascó. En aquest impost sols l´any 2022 es van recaptar al voltant de 155 M. d'euros, un càlcul simple ens pot fer arribar a la conclusió que fins al dia d´avui l´impost "nuclear" ha aportat a les arques de la Generalitat al voltant de 600 M. d´euros. A pesar que a l´any 2021 el Parlament de Catalunya va acordar un Fons de Transició Nuclear, que havia d´aportar un 20 % al territori, i que el desembre del 2022 es va modificar aquest Fons reforçant l´aportació de recursos a les nostres comarques a un 50 %, avui acabant l´any 2023 encara no ha arribat ni un sol euro a un territori que l´espera i els necessita. 

Si fem els comptes pel broc gros, podríem afirmar que el Govern de la Generalitat ens ha deixat d´aportar uns 300 M eu., que per llei són del territori, o dit millor, són de les empreses, dels Ajuntaments, de la gent ... i el que és més greu "incomplint la llei", i com sabem tots les lleis a la gent del carrer ens l´ha fan complir. I segur que més d´un ens preguntem: per què costa tant ? ... la resposta és senzilla però dolorosa a la vegada: perquè no hi ha voluntat política i perquè per al Govern d´ERC no som una prioritat, és a dir, per ells som ciutadans de segona. És que no hi ha cap altra resposta, ja que la llei és prou clara i no hi cap altra explicació a la pregunta aquesta: de per què costa tant ? ... i si no que surtin i ens l´expliquin. Avui el que podem fer és imaginar-nos que s´hauria pogut fer amb aquests 300 M. eu, i encara que no tots són per l´Ebre, si que en tindríem una bona part. Si mirem al nostre entorn estem reclamant un " Nou hospital", ens diuen que les 10 poblacions més pobres de Catalunya estan a l´Ebre i els pressupostos de la Generalitat sempre ens deixen a la cua de les inversions, mentre que la sanitat a les nostres comarques és tan precària que costa de creure. 

La veritat i la realitat que avui podem constatar, fins ara, és que l´aprovació de la Llei del Fons de Transició Nuclear ha estat per mal, ja que l´efecte que està produint és que els empresaris amb previsió d´invertir estan aturant les inversions esperant l´arribada d´aquests recursos, és a dir, s´ha produït una aturada de fet de les inversions al territori. Sols ens falta això! Sabem tots que la modificació de la Llei es va aprovar amb el vot contrari d´ERC i amb una ferma oposició del Govern, però això no hauria d´impedir que un cop aprovada, el respecte a l´acordat al Parlament i l´obligació de complir la Llei hauria de ser més que suficient per l´aplicació raonablement diligent de la norma. La realitat, però és que avui estem esperant al Govern que es decideixi a complir i desplegar la norma , que ens faci arribar uns recursos que són nostres per llei i que el territori els necessita amb urgència. Som molts els que pensem que el Fons de transició nuclear pot marcar un punt d´inflexió molt important pels nostres pobles i comarques, i en definitiva per la gent ... per això no entenem el perquè d´aquesta actitud del Govern i ens preguntem una i una altra vegada, sense obtenir resposta: per què costa tant?

JOAQUIM PALADELLA CURTO Alcalde de Batea i Diputat al Parlament de Catalunya.