Cercar en aquest blog

2/23/2024

La filòloga Sílvia Veà parla de la toponímia de la Ribera d'Ebre en una conferència a Vinebre

La quarta sessió de les jornades Defensem la Llengua a la Ribera d'Ebre ha tingut lloc esta tarda a Ca Don Joan de Vinebre. La ponència, titulada "L'onomàstica a la Ribera d'Ebre. Un tastet d'onomàstica i de llengua", ha tractat sobre els noms dels llocs de lloc i la varietat lingüística de la comarca i ha sigut impartida per la doctora en Filologia vinebrana Sílvia Veà i Vila. L'acte ha congregat 45 persones de Vinebre i altres poblacions de les comarques de la Ribera d'Ebre i el Priorat, ha sigut presidit per la regidora de Cultura de l'Ajuntament, Rosa Maria Pros Jordà, i ha comptat amb la presència dels presidents de les dos entitats organitzadores, Josep S. Cid, del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), i Dolors Roo, d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre.

La Dra. Veà, experta en onomàstica i autora de diferents llibres i publicacions de la matèria, ha pronunciat una xarrada d'una hora de durada en què ha exposat les diferents tipologies de topònims existents a la comarca i la procedència dels noms de lloc riberencs. També ha parlat dels estudis onomàstics publicats i en procés d'elaboració a les Terres de l'Ebre, sobretot a les comarques de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre. La xarrada s'ha completat amb la descripció d'un seguit de trets lingüístics propis de la parla riberenca que s'han anat perdent en el decurs dels anys i dels segles, altres que estan en retrocés i, finalment, ha posat de relleu els que encara es mantenen vigents i amb plena vitalitat. Veà considera que l'escola i els grans mitjans de comunicació audiovisuals en català contribuïxen a homogeneïtzar la llengua oral en detriment de la varietat i la riquesa dialectal.

Les jornades Defensem la Llengua es tancaran el dia 2 de març a la Palma d'Ebre (19.00 h, al Centre Cultural), amb la ponència  "Tan iguals, tan diferents: els parlars de la Ribera d'Ebre contrastats", a càrrec d'Olga Cubells i Bartolomé, doctora en Filologia Catalana.