Cercar en aquest blog

4/26/2011

El Consell Comarcal i el CERE organitzen una jornada per mostrar exemples d’implantació d’eines d’Internet 2.0 en la gestió política municipal

Amb l'objectiu de posar damunt la taula la conveniència en l'ús de les eïnes informàtiques 2.0 a través d'Internet, i d'informar a càrrecs electes, polítics locals presents i futurs, personal de gestió dels ens locals i ciutadans en general de la comarca de la Ribera d'Ebre, sorgeix la necessitat de fer una jornada que pretén fer veure com es poden utilitzar aquestes eïnes i quines experiències reals existeixen dins de la gestió municipal catalana avui. 

La jornada s'iniciarà amb la benvinguda a càrrec de Bernat Pellisa, president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Àngels Pérez, presidenta del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE) i Josep Miquel Vila, coordinador d'informàtica del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. A continuació la inauguració es realitzarà per videoconferència i anirà a càrrec de Ricard Faura, cap de servei de l'àrea de Societat de la Informació de la Secretaria de Telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya. 

La primera ponència anirà a càrrec de Saül Gordillo, periodista i expert en l'ús de les eïnes 2.0 en política municipal, que exposarà les diferents opcions i eïnes que existeixen actualment i la forma de fer-ne un bon ús. Tot seguit es realitzarà un debat amb diferents experiències a càrrec de Gonçal Serrate, alcalde de Corbins (Segrià) de 1.320 habitants, vocal de la comisión de Telecomunicacions de la Federación española de municipios y provincias (FEMP) i vicepresident de LOCALRET, i Ricard Espelt, regidor de Copons (Anoia) de 320 habitants, dissenyador gràfic i màster en Societat de la Informació i del Coneixement per la UOC. 

En la part final es pretén que el públic assistent pugui formular preguntes, dubtes i qüestions als ponents. 

Per poder assistir a la Jornada, oberta a tothom, es necessari la inscripció prèvia a l'adreça electrònica serveisinformatics@riberaebre.org. 
 
 
 
 
 

Ponents:  

Saül Gordillo Bernárdez (Calella, 1972), periodista. 

Durant quinze anys va treballar al diari El Punt i del 2007 al 2011 ha estat director de l'Agència Catalana de Notícies. 
Té un diari personal a
MésVilaweb, Bloc sense fulls, que va obrir el 2004, i que va merèixer el guardó especial dels Premis Blocs Catalunya com a blocaire pioner.

El mateix any, també guanya el I Premi Blocs Maresme en la categoria de blocs sobre política, organitzat pel Diari Maresme.

Col·laborador setmanal d'opinió  al diari Avui, també al programa L'internauta, abans a Catalunya Ràdio i actualment a Vilaweb, k, de BTV, 59 Segons, de Televisió Espanyola a Catalunya, i a la tertulià a L'oracle de Catalunya Ràdio, així com a El Matí de Catalunya Ràdio, El dia a la COM Ràdio, i La Nit a RAC1. Ha participat també en debats del programa Àgora, de Televisió de Catalunya.   

El seu web saul.cat pretén aglutinar les eines 2.0 que utilitza, i presentar els apunts blocaires i els materials textuals i audiovisuals més ben endreçats i a l'abast de tothom. És el primer en el rànquing de twitter en català.

 
Ricard Espelt, dissenyador gràfic de professor i actualment regidor de
Copons (320 habitants) (JIM-PM).

 
El seu bloc és un hub de connexions 2.0 diverses i riques, una d'elles el Talking About. És a Twitter, amb 3.721 piulades acumulades, 1.214 seguidors i pendent de 203 usuaris. Ho fa perfecte, perquè no només comunica i dialoga, sinó que ho fa posant enllaços i les etiquetes i l'arrova que toca, que ja és per nota.

Facebook té 1.427 amistats, i una galeria generosa de fotos. En el mur hi ha enllaços, comentaris i continguts (articles i vídeos ) específics, no simplement les piulades vinculades del seu Twitter. La seva agenda també és pública i visible des del bloc, on publica apunts interessants com:

  • II Marató de Comunicació: 15 idees per la Campanya Electoral
  • La ineficàcia de la documentació que rep un regidor
  • La despesa en publicitat en els petits municipis
  • L'habilitat d'explicar el valor dels serveis

Però el seu principal mèrit com a edil ha estat convertir el seu petit municipi en el reconegut Copons 2.0, amb un grup de Facebook que ha esdevingut l'àgora digital, una web municipal on s'informa i es posen continguts oberts a la ciutadania, i compte municipal a Twitter. Administració deliberativa en estat pur, proximitat real a partir de les eines digitals i les xarxes socials. Un exemple a seguir. 
 
Gonçal Serrate, alcalde de
Corbins (1.380 habitants) (CIU)

 
Polític amb llarga experiència en l'ús de les TIC. El més habitual és que un polític tingui més seguidors que no pas número d'usuaris seguint a Twitter. A Twitter té una participació discreta, mentre que al seu perfil de Facebook acumula 1.986 amistats, que poden observar fotografies de l'activitat pública (un acte institucional de la Diada Nacional a Corbins) o més personals (amb el seu primer nét, per exemple), entre d'altres. Té pàgina a la xarxa social professional Linkedin, i a nivell de partit forma part de Cativistes.

Gonçal Serrate és vicepresident de Localret, l'ens de les administracions locals catalanes per impulsar la societat del coneixement i vocal a Madrid de la comisión de telecomunicacions de la Federación española de municipios y provincias (FEMP).

Ha posat Corbins en el mapa de les aplicacions de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).