La Jornada se celebrarà pràcticament a tota Europa -30 països- amb l'objectiu de donar a conèixer el patrimoni cultural i històric del judaisme. A través de Portes Obertes, visites guiades, exposicions, conferències o concerts, es convida al gran públic general a conèixer el món jueu en tots els seus aspectes: música, manifestacions artístiques, teatre, visites a barris jueus, sinagogues, banys rituals i antics cementiris.
Aquest any, el tema escollit, «Testimonis», permet posar de relleu les empremtes deixades per les comunitats en tots aquells llocs on varen viure.
Com cada any, cal destacar la solidaritat entre els països participants: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bòsnia-Herzegovina, Bulgària, Croàcia, Dinamarca, Eslovènia, Eslovàquia, Espanya, França, Grècia, Holanda, Hongria, Itàlia, Lituània, Luxemburg, Macedònia, Noruega, Polònia, Portugal, el Regne Unit, la República Txeca, Romania, Rússia, Sèrbia, Suècia, Suïssa, Turquia i Ucraïna, que reuneixen més de 10.000 persones de diversos àmbits (institucional, ciutadà i voluntariat) en la organització d’aquesta manifestació. Associacions jueves i no-jueves, associacions d’història, oficines de turisme, ajuntaments, museus, artistes, estudiants, col·laboren conjuntament en la preparació de la Jornada.
La Jornada va néixer l'any 1996, a la regió francesa d'Alsàcia, sota el nom de "Jornada de Portes Ofertes al Patrimoni Jueu". A partir d'aquí, creix progressivament fins a esdevenir, a partir del 2000 en endavant, la "Jornada Europea de la Cultura Judía". Des de 2004, els organitzadors oficials son B’nai B’rith Europa, el Consell Europeu de Comunitats Jueves i la xarxa Red de Juderias de España-Caminos de Sefarad, que, a partir del 2006, s’organitzen sota l’AEPJ.
L’AEPJ és una associació que té per objectiu la salvaguarda del patrimoni jueu a Europa, i té, com a projecte més destacat l’organització de la Jornada Europea de la Cultura Jueva, que en l’edició de l’any passat, va tenir lloc en 311 ciutats i organitzà 1023 actes culturals en un sol dia a 30 països diferents, reunint un total 180.912 persones, quals 60.000 a l'estat espanyol.
Com és tradició, la Jornada se celebra cada any el primer diumenge de setembre. Podeu consultar el programa oficial complet de la Jornada a:
www.jewisheritage.org / www.redjuderias.org
VIII Jornada de la Cultura Jueva A TORTOSA
1 I 2 DE SETEMBRE DE 2007 / programa:
Visita guiada al call
Dia: 1 de setembre / Hora: 11:00
Lloc: Sortida des de la P. del Paiolet
Ball dels gegants jueus, Bonjua y Caxixa
Dia: 2 de setembre / Hora: 11:30
Lloc: P. de la Inmaculada, al call