Cercar en aquest blog

4/03/2008

Curs de cultura vitivinícola

El Consell Comarcal de la Terra Alta i els Consells Reguladors de les denominacions d’origen del vi i de l’oli de la Terra Alta organitzen un curs de cultura vitivinícola a la comarca.

Fruit de la col·laboració entre el Consell Comarcal de la Terra Alta i els Consells Reguladors de les denominacions d’origen del vi i de l’oli per promocionar turísticament la comarca mitjançant els seus recursos endògens, s’està desenvolupant un producte turístic que integrarà sector turístic, la cuina, els vins i els olis a la Terra Alta, Ruta del vi i Ruta de l’oli.

Amb aquesta finalitat s’han establert diferents sessions de treball, concloent amb el disseny d’unes línees d’actuació tant per al sector públic com per al privat implicat amb el projecte, aquests nous productes han de proporcionar al visitant una experiència turística àmplia, única i de qualitat.

En aquestes sessions de treball han treballat conjuntament tots els agents implicats en l’oferta turística comarcal: restaurants, oficines i punts d’informació turística de la comarca, cellers i almàsseres i allotjaments i empreses de serveis turístics.

Una de les primeres accions que han sorgit d’aquestes sessions és la necessitat de que el sector conegui molt a fons els dos productes claus a la comarca, el vi i l’oli, per això es realitzarà un curs de cultura vitivinícola, impartit per tècnics de la DO Terra Alta durant els mesos d’abril i maig, a la seu del Consell Comarcal de la Terra Alta, i continuarà amb la celebració d’un curs de tast d’olis a la tardor d’aquest any.

Curs de cultura vitivinícola

Terra Alta, abril – maig 2008

Durada del curs 16 hores repartides en 8 sessions

Personal docent Jaume Martí Pedrola (llicenciat en enologia).

Jordi Rius Gironès (enginyer tècnic IAA).

Metodologia Cada sessió consistirà en explicacions teòriques (50 % del temps)

i degustació de vins (50 % del temps restant). Es lliurarà un

dossier a cada alumne amb la informació corresponent a la

sessió.

Objectius

1. Despertar la sensibilitat de l’alumne entorn el vi.

2. Conèixer les particularitats de la DO “Terra Alta”.

3. Aprendre i desenvolupar la tècnica de la degustació de vins.

4. Dominar aspectes bàsics de la cultura vitivinícola.

Dates de celebració / horari els dimecres de 17,30 a 19,30 hores

Del 9 d’abril al 28 de maig

Lloc de celebració Consell Comarcal de la Terra Alta (Bassa d’en Gaire,1 GANDESA)

Adreçat a Personal tècnic de cellers, restaurants, allotjaments, institucions i

altres operadors vinculats al sector turístic de la Terra Alta.

Places Limitades amb un màxim de 30 inscripcions

Inscripció Veure butlleta d’inscripció

Programa

PART I. Introducció

Sessió Data Tema

1 09/04/08 La vinya, el vi i les civilitzacions.

1 09/04/08 Vitivinicultura.

2 16/04/08 La DO “Terra Alta”.

PART II. La degustació

Sessió Data Tema

3 23/04/08 Els mecanismes neurofisiològics del tast: la posta a punt dels sentits.

4 30/04/08 L’aspecte dels vins: limpidesa i color.

5 07/05/08 L’expressió aromàtica.

6 14/05/08 El gustos i les sensacions tàctils.

7 21/05/08 Parlar de vins: de la percepció al judici.

PART III. Aspectes rellevants de la cultura vitivinícola

Sessió Data Tema

8 28/05/08 Presentació i conservació dels vins.

8 28/05/08 Servei i maridatges.