Durant la presentació del portal, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Andreu Martí, ha destacat que “a la comarca del Baix Ebre i a les Terres de l’Ebre hi ha una gran riquesa i diversitat de productes agroalimentaris de qualitat, de mar i de muntanya, acreditats per les denominacions d’origen i per les indicacions geogràfiques protegides, que enriqueixen una oferta gastronòmica i una cuina tradicional i excel·lent, única i singular a Catalunya”. Martí ha afegit que “ningú pot dubtar de que la gastronomia ebrenca ha esdevingut un valor afegit als recursos turístics existents a les Terres de l’Ebre, però, com en mols altres aspectes de la nostra riquesa natural, cultural, patrimonial i artística, cal establir els mecanismes adients per donar a conèixer el bo i millor de casa nostra”. Per aquest motiu, el president de l’ens comarcal ha afirmat que “aquest portal és, sens dubte, una bona eina per acostar la nostra identitat i els nostres productes arreu del món”.
Per la seva part, el secretari de Comerç i Turisme, Emili Valdero, ha explicat que “Catalunya compta amb un ampli ventall de productes alimentaris de qualitat, però en moltes ocasions el coneixement és minoritari”. A més, segons Valdero, “en els casos dels productes més coneguts hi ha un gran dèficit d’informació dels punts de venda on es poden trobar o comprar”. El secretari de Comerç i Turisme ha destacat que “es preveu que aquest web (www.gastroteca.cat) sigui un canal d’enllaç interactiu i dinàmic entre productors, elaboradors, comerciants, restauradors i consumidors dels productes, per tal de millorar la competitivitat de les empreses d’aquest sector i afavorir el seu accés als mercats”.
El portal, creat des de la direcció general de Comerç, del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, consta de cinc apartats bàsics, que són els de producte, on es mostren les característiques del producte seleccionat; el de compra, on s'indica els establiments que disposen del producte en qüestió; l'apartat de tast, que recull els restaurants on s'ofereixen a la carta els productes triats; l'apartat de receptes tradicionals de cuina catalana; i, finalment, l’apartat d’agenda amb la relació de les principals fires i esdeveniments relacionats amb la gastronomia catalana. A més, tothom qui ho desitgi pot sol·licitar la introducció de noves dades sobre qualsevol producte català de qualitat, ja que es tracta d'un portal interactiu.
Els “productes de proximitat” són precisament l’aposta del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, per generar confiança i qualitat i promoure el consum sostenible i responsable. En aquest sentit, la gastroteca incorpora, entre altres, els següents productes de la comarca del Baix Ebre: l’anguila, l’arròs, la baldana, les capsetes, les carxofes, les clementines, les coquetes de sagí, el coc de brossat, el coc de maçanes de l'agredolç, l’escamarlà, la galera, les garrofetes del Papa Luna, els llagostins, la mel, les musclos, l’oli, els ostrons, el panoli, els pastissets de cabell d'àngel, les punyetes, i el torró.