L’alcalde de Roquetes, Paco Gas, i la resta del govern municipal han acusat el cap de l’oposició i tinent d’alcalde de l’anterior equip de govern de la ciutat, Miquel Castelló, de mentir de forma intencionada sobre el tema de la piscina municipal coberta, així com d’emetre acusacions del tot infundades i difamar l’Ajuntament actual. Aquesta ha estat la resposta a les declaracions que Castelló va efectuar el 2 de setembre passat en roda de premsa a Roquetes.
En paraules de l’alcalde, la piscina coberta va ser inaugurada el 30 d’agost “no per treure’n cap profit polític ja que, de fet, a qui la ciutat ha demanat responsabilitats ha estat a nosaltres i no a l’anterior equip de govern”. Per tant, segons Gas, “Miquel Castelló s’ha dedicat a difamar el govern municipal i a fer unes declaracions falses, intencionades i sense proves”.
Així de contundent s’ha mostrat l’alcalde de Roquetes qui, a més a més, ha acusat Miquel Castelló d’amagar informació pública de forma premeditada sobre l’obra de les piscines durant sis mesos, “per no fer-ho públic abans de les eleccions municipals del maig del 2007 perquè la resta de grups polítics no els ho poguéssim qüestionar i criticar durant la campanya electoral”. (L’alcalde feia així referència a la no inscripció dels terrenys al Registre de la Propietat i a les obres addicionals, que n’augmentaven els cost final). L’única prova que va aportar Castelló per fer les declaracions va ser que l’empresa gestora de les piscines, IGE, ja havia contractat el personal per treballar-hi. L’alcalde ha explicat que “IGE també es pensava, com l’Ajuntament, que es podrien obrir la tardor passada. De fet, jo mateix vaig haver de rectificar dos vegades, una a la tardor i l’altra a l’hivern, sobre la data d’obertura, ja que els problemes van anar sortint com bolets”, es lamentava Gas.
Així, aquest “retard premeditat” al què Castelló va fer referència ha estat a causa d’un seguit de problemes burocràtics provocats per la mala gestió del govern anterior. L’alcalde, que ha donat a la premsa la cronologia de les gestions sobre les obres de la piscina des que l’equip de govern actual va assumir-ne la responsabilitat, ha manifestat que:
1. L’equip de govern anterior no va registrar una de les cinc finques dels terrenys on s’havia d’ubicar la piscina. Així doncs, una vegada es va inscriure la finca esmentada a nom de l’Ajuntament al Registre de la Propietat, es van haver d’unificar totes les firmes en una sola escriptura per poder dividir-la posteriorment en dues: una per ubicar-hi la piscina coberta i l’altra, per al futur pavelló municipal.
2. El fet que no estigués inscrita al Registre de la Propietat va provocar que l’empresa constructora de les piscines, ARC, no pogués accedir a cap mena de crèdit per poder tirar l’obra endavant. Aquest tema va quedar resolt finalment el 19 de novembre de 2007.
3. El govern municipal que presideix Gas va renegociar a la baixa el contracte signat per l’empresa, amb un estalvi de 675.000 euros al final dels 20 anys en què s’haurà de pagar l’obra, sense repercutir en la qualitat d’aquesta ni en el benefici de l’empresa.
D’altra banda, i en resposta a la resta d’acusacions de Castelló, com ara la que feia referència als aparcaments exteriors de les piscines, l’alcalde ha manifestat que aquesta és una qüestió que l’anterior govern municipal no tenia prevista en el projecte i que es tracta, per tant, d’una obra addicional més que l’actual govern sí que contempla i que serà duta a terme quan estigui enllestit el pavelló municipal adjacent.
L’alcalde, finalment, ha fet esment a una mancança de la nova infraestructura esportiva que ha estat coneguda aquesta mateixa setmana i que també fa referència a la mala gestió del govern que presidia Mariano Gil respecte a la piscina. Es tracta de la impossibilitat que les persones que pateixen algun tipus de minusvalia física puguin utilitzar-la. Segons l’alcalde, els membres de l’Associació de Minusvàlids de les Terres de l’Ebre van informar-lo de l’existència d’un escrit, registrat a l’Ajuntament amb data de febrer de 2007, en què es demanava la instal·lació d’una grua hidràulica per poder accedir a la piscina. El govern va respondre que n’assumia el compromís i que la grua esmentada seria instal·lada. No va ser així, i quan Gas i els representants d’AMITE van visitar les instal·lacions per comprovar que tot complís la normativa i les persones amb minusvalies poguessin ser usuàries de la piscina van veure que la grua no era enlloc. Ara la seva instal·lació resulta del tot complicada i, a conseqüència, “haurem d’assumir una altra obra addicional més per poder instal·lar una grua elèctrica”, lamentava l’alcalde.
El futur pavelló municipal
En les seves declaracions en roda de premsa, Miquel Castelló va demanar al govern municipal que retirés el projecte aprovat del futur pavelló municipal i que assumís el que havia aprovat l’anterior govern. L’alcalde, Paco Gas, ha respost a aquestes declaracions tot dient que “l’actual projecte contempla un volum d’obra menor i menys luxós, però que és el que s’adequa a les possibilitats econòmiques de l’Ajuntament de Roquetes, lluny de les obres faraòniques i poc operatives que habitualment preveia el govern del PSC”.
Tot i això, resulta que en els aspectes bàsics (l’alcalde ha mostrat a la roda de premsa els plànols d’ambdós projectes), els dos projectes assenyalats són similars, tal com marca la normativa d’Esports. La paradoxa, però, és que mentre que el projecte aprovat per l’equip de govern anterior contemplava 300 espectadors asseguts a les graderies fixes, l’actual en contempla 428; i que les tres pistes projectades tenen les mateixes mides: 40x20m per a l’horitzontal i 14x26m per a les dues verticals. La diferència, però, està en el preu ja que el futur pavelló que contempla l’actual projecte comportarà un estalvi de més d’1,5 MEUR respecte a l’anterior.