El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha inaugurat aquest matí el radar meteorològic de Tivissa-Llaberia (Ribera d’Ebre), el quart en servei, amb què es completa la Xarxa de Radars de Catalunya (XRAD) del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Els radars meteorològics estimen de manera indirecta i remota la precipitació que arriba a terra, i per això representen una eina de gran utilitat per al seguiment del temps, i com a suport a la gestió de les emergències meteorològiques i a la gestió hidrològica.
Amb l’entrada en operativitat d’aquest radar meteorològic millorarà la cobertura a les comarques del sud de Catalunya i, d’aquesta manera, s’ampliarà la visió actual sobre el golf de València, el nord del País Valencià i els voltants de les illes Balears. És important cobrir aquesta zona, ja que amb el radar es podran identificar i seguir les tempestes fortes que poden desplaçar-se cap a Catalunya i provocar episodis de precipitacions intenses.
La importància d’aquest quart radar, i de la consegüent cobertura total del territori català, permetrà millorar les prediccions meteorològiques i optimitzar els avisos de riscos meteorològics a la població, que es realitzen mitjançant el Servei d’Emergències de la Generalitat de Catalunya. A més, l’encreuament d’aquesta informació amb les dades de pluviometria de l’SMC facilita l’obtenció d’una lectura de la precipitació a qualsevol punt del país molt propera a la real, fet que permet obtenir simulacions realistes dels cabals dels rius.
Des d’avui, la XRAD disposa de quatre radars: el de Vallirana (Baix Llobregat), que es va instal·lar el 1996 dalt del puig Bernat a la serra de l’Ordal, a 620 m sobre el nivell del mar; el 2002, el de puig d’Arques, a Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura (Baix Empordà), al massís de les Gavarres, a 535 m d’altitud; l’any 2003 es va instal·lar el de la Panadella, a Montmaneu (Anoia), a uns 800 m d’altitud; i finalment, el de Tivissa-Llaberia, a 975 m sobre el nivell del mar, a la serra de Llaberia.