El secretari de Joventut del Departament d'Acció Social i Ciutadania, Eugeni Villalbí, ha presentat aquest matí l'Acord de Mesures per a l'Ocupació Juvenil 2009-2012 acompanyat pel delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó. A l'acte hi han assistit els directors dels Serveis Territorials del departaments d'Acció Social i de Treball, Adam Tomàs i José Antonio Martín.
L'Acord, que va ser aprovat pel Govern i pels principals agents econòmics i socials del país, estableix l'estratègia d'actuació del Govern pel que fa a ocupació juvenil a curt i mig termini en aquells àmbits competencials inclosos en l'Estatut. Això es fa en un moment de crisi econòmica i laboral que està perjudicant especialment la població jove, amb una taxa d'atur que arriba a un 25,6% a les Terres de l'Ebre i a un 28'8% a Catalunya.
El document conté 68 mesures i actuacions concretes, acompanyades de calendari, pressupost i indicadors d'avaluació, per facilitar la inserció laboral de la gent jove i millorar les seves condicions de treball. La dotació pressupostària inicial per al desenvolupament del Pla és de més de 200.000.000 € per als tres anys de vigència de l'Acord.
L'Oficina Jove del Montsià atén demandes laborals de 330 joves durant el 2009
Les mesures de l'Acord, el primer de l'Estat que desenvolupa un pla específic per promoure l'ocupació juvenil, s'estructuren en cinc àmbits d'actuació:
- Formació, orientació i inserció: es desplegarà la futura Xarxa Nacional d'Emancipació Juvenil amb Oficines Joves que concentren els diferents serveis públics per a joves en un finestreta única d'àmbit comarcal. A les Terres de l'Ebre funciona, des de fa un any, l'Oficina Jove del Montsià, la primera que es va obrir a Catalunya. Aquesta oficina ja ha atès demandes de feina, d'assessorament laboral i de creació d'empreses i de formació de 330 joves durant el 2009.
També es promourà l'accés de la gent jove a l'FP i s'incrementarà la formació ocupacional per a joves. Es reforçaran els programes d'inserció laboral de joves en risc d'exclusió social i els de suport a la transició escola-treball.
- Emprenedoria: es reforçarà el servei d'informació i assessorament individualitzat per a joves de la Xarxa per a la Creació d'Empreses de la Generalitat. Es donarà suport tècnic i econòmic als i les joves interessats a crear una empresa. En aquest sentit, cal destacar la signatura de convenis entre la Secretaria de Joventut i els Centres d'Empreses de la Ribera d´Ebre i del Baix Ebre - Innova per afavorir els processos de creació d'activitat econòmica i generació d'ocupació.
A més a més, es promourà la cultura emprenedora i el cooperativisme als centres d'ensenyament. Durant aquest curs, els instituts de les Terres de l'Ebre ja han sol·licitat fer 27 tallers d'autoocupació i emprenedoria del Pack Escoles que impulsa la Secretaria de Joventut.
- Condicions laborals: es faran actuacions per sensibilitzar la població jove, especialment l'alumnat de secundària, sobre les condicions de treball i la prevenció de riscos laborals. La Inspecció de Treball, que serà traspassada a la Generalitat el 2010, controlarà que les empreses facin un bon ús de la contractació en pràctiques i en formació i que la contractació temporal s'ajusti a la normativa laboral.
- Conciliació de la vida laboral, acadèmica i personal: es posaran en marxa proves pilot de conciliació adreçades a joves treballadors en empreses de sectors amb força presència juvenil (comerç, hostaleria i restauració, per exemple). S'impulsaran mesures perquè els estudiants universitaris puguin conciliar feina, estudis i vida personal.
- Informació i anàlisi estadística: s'introduirà la perspectiva jove en l'anàlisi i estadístiques laborals de la Generalitat.
A aquestes mesures cal afegir-hi que les Oficines del Serveis a la Joventut dels quatre consells comarcals de la demarcació ja impulsen diferents programes i projectes relacionats amb el món laboral i l'emprenedoria juvenils. La Secretaria de Joventut destina a aquestes actuacions locals i comarcals per a joves de les Terres de l'Ebre un total de 450.000 euros per als anys 2009-2010. Entre aquestes actuacions cal destacar programes com el "Treballa Aquí" del Pla Comarcal de Joventut de la Ribera d'Ebre, que inclou una borsa treball on line i assessorament i formació laboral i per a joves emprenedors.
L'adhesió de l'alberg Ca la Jepa de Prat del Comte dinamitzarà l'economia de la Terra Alta
D'altra banda, el secretari de Joventut i un representant de l'empresa Albergs i Zones Lúdiques, han signat el conveni d'adhesió de l'alberg Ca la Jepa de Prat del Comte a la Xarxa Nacional d'Albergs Socials de Catalunya que gestiona l'Agència Catalana de la Joventut. Amb aquesta incorporació, la Terra Alta deixa de ser l'única comarca de les Terres de l'Ebre sense cap instal·lació adherida a la Xanascat.
L'alberg Ca la Jepa, de 49 places, es troba ubicat en una casa de 1911 al bell mig del Parc Natural dels Ports, a prop del Centre Picasso d'Horta de Sant Joan i del riu Ebre i en la zona de vins amb denominació d'origen Terra Alta. Prat del Comte és el municipi més petit de la comarca, una de les més deprimides de Catalunya i on el Govern hi està duent a terme un pla de dinamització.