Cercar en aquest blog

10/28/2009

Simulacre d'emergència de categoria 3 a la factoria d'Ercros a Flix

La factoria d'Ercros a Flix ha realitzat aquest matí, amb resultat satisfactori, un simulacre d'emergència de categoria 3, que correspon als accidents amb repercussió greu a l'interior i a l'exterior del centre, tant a les persones com al medi ambient. El simulacre ha estat auditat per una entitat externa d'inspecció i control (ECA) i ha comptat amb observadors de Bombers de la Generalitat, Mossos d'Esquadra i tècnics de Protecció Civil. Hi han intervingut directament 74 persones, de les quals 48 formen part de la plantilla de l'empresa.  

Al voltant d'un quart d'onze del matí s'ha iniciat el simulacre i ha consistit en la fuita en un camió cisterna carregat amb clor líquid, a l'interior de la factoria, que ha donat lloc a la formació d'un núvol de clor. Per controlar la fuita, s'ha activat el pla d'autoprotecció de la fàbrica i s'han efectuat les notificacions telefòniques previstes al Centre d'Emergències de Catalunya (CECAT) i a l'Ajuntament de Flix, entre altres.  

El simulacre ha finalitzat amb èxit poc després de dos quarts de dotze. Hi han participat, a més dels equips de primera intervenció i bombers del centre, el Centre de Coordinació Operativa Municipal (Cecopal), cinc dotacions de Bombers de la Generalitat procedents dels parcs de bombers d'Ascó, Flix, Mora, Gandesa i Falset; de l'Ajuntament de Flix, i tres dotacions dels Mossos d'Esquadra, que han simulat el tall de les carreteres que connecten amb el municipi de Flix. 

Aquest tipus d'exercicis d'aprenentatge i prevenció contribueixen a incrementar la seguretat de les fàbriques i el seu entorn. En el simulacre d'avui s'ha comprovat el funcionament dels recursos tècnics i humans que intervenen en un pla d'emergència, la rapidesa de resposta i l'aplicació i la coordinació de les mesures de seguretat. Finalment, s'ha fet una avaluació de l'eficàcia d'aquestes mesures, amb un resultat satisfactori. 

La factoria d'Ercros a Flix té implantat un sistema de gestió de la seguretat que segueix el mètode DuPont, considerat un dels més exigents en l'àmbit de la química mundial. Aquest sistema es basa en l'organització de la seguretat de manera estructurada i integrada en el funcionament normal de l'empresa. A més, el seu sistema de gestió està acreditat per Aenor amb la certificació OHSAS 18001 (Occupational Health and Safety Management Systems), que estableix els requisits que ha de tenir un sistema de seguretat i salut laboral que capacitin a la companyia per controlar els seus riscos, complir la legislació vigent i millorar la seva actuació preventiva de forma contínua.