Cercar en aquest blog

11/09/2009

El president anuncia els compromisos del Govern amb les Terres de l’Ebre i crea una comissió per garantir-ne el compliment



 

El president anuncia els compromisos del Govern amb les Terres de l'Ebre i crea una comissió per garantir-ne el compliment

  • El Govern avançarà inversions, accelerarà la creació de sòl industrial, donarà prioritat a les empreses que es vulguin instal·lar a l'Ebre i invertirà 8,2 milions en programes de formació

  • La Comissió de Seguiment del Compromís amb l'Ebre estarà integrada pel Govern, agents econòmics i socials i administracions locals
     
El president de la Generalitat, José Montilla, ha explicat aquesta tarda als agents econòmics i socials els compromisos del Govern amb les Terres de l'Ebre i ha anunciat la creació d'una comissió per garantir-ne el compliment.
 
A banda del Govern, la Comissió de Seguiment del Compromís amb l'Ebre estarà integrada pels agents econòmics i socials i les administracions locals, i vetllarà per la correcta aplicació dels projectes i programes pensats per al desenvolupament econòmic i social del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta.
 
En la reunió de treball mantinguda al Palau de la Generalitat amb representants sindicals i de les patronals de les Terres de l'Ebre -així com també amb els màxims representants d'aquestes organitzacions en l'àmbit català-, el president ha anunciat els grans eixos de Compromís amb l'Ebre per al 2010:
 
 
1. S'accelerarà la creació de nous polígons industrials i es facilitarà a les empreses d'instal·lar-s'hi
 
2. S'incorpora el Montsià, la Ribera d'Ebre i el Baix Ebre –la Terra Alta ja en formava part- al Pla d'Iniciatives de Dinamització Comarcal, que preveu ajudes i préstecs per a incentivar l'activitat econòmica
 
3. El Govern prioritzarà la instal·lació d'indústries a l'Ebre, col·laborarà en l'impuls de projectes d'R+D i d'internacionalització d'empreses amb implantació en aquelles comarques i fomentarà l'emprenedoria
 
4. S'avancen inversions en infraestructures estratègiques
 
5. Inversió de 8,2 milions en formació i ocupació
 
L'anunci del president referma el compromís inversor del Govern a l'Ebre. Sense anar més lluny, el Pressupost per al 2010 fixa que la Generalitat invertirà 629,5 euros per cada habitant de les Terres de l'Ebre, un 30% més que l'any passat. Aquesta xifra és la segona més alta en els últims deu anys.
 
 
1. Més sòl industrial i més accessible per a les empreses
 
En virtut del renovat Compromís amb l'Ebre, el Govern avançarà projectes de creació de nous polígons i es facilitarà a les empreses l'accés a les parcel·les dels polígons ja existents. Els projectes que es potenciaran són:
 
  • Ampliació del Polígon Catalunya Sud (Fase 2). Es posarà en marxa, amb caràcter immediat, la urbanització de 40 hectàrees, amb la previsió que entrin en servei l'any 2012, es posaran a disposició de les Pimes. Igualment, a través de l'Incasòl, el Govern posarà en marxa fórmules alternatives a la venda de parcel·les per facilitar l'arribada d'empreses als 159.000 metres quadrats disponibles habilitats en la Fase 1 del Polígon Catalunya Sud. Així mateix, l'Executiu treballa per accelerar la construcció d'una subestació de 400 quilovolts, amb l'objectiu que pugui ser operativa el 2011.
  • Polígon 1, El Molló (Ribera d'Ebre): Es tracta d'unes 40 hectàrees situades a Móra la Nova i Tivissa, a la Ribera d'Ebre, ubicades en un nus estratègic de comunicacions. Amb una inversió prevista de 3,58 milions d'euros, està previst que l'any que ve disposi de subministrament elèctric i de sistema d'evacuació d'aigües residuals. El Govern promourà mecanismes com lloguer, concessions o drets de superfícies per a les empreses que s'hi vulguin instal·lar. Ja ha començat la promoció de prop de 130.000 metres quadrats de sòl disponible.
  • Les Forques (Bot, Terra Alta): Amb una inversió prevista de 1,5 milions, les obres principals finalitzaran abans de l'estiu de 2010.
  • Polígon Industrial de Flix (Ribera d'Ebre): El Govern treballa per garantir la connexió de gas natural per al polígon l'any 2012.
  • Vall de Vinyes (Ribera d'Ebre): Les obres d'urbanització ja estan acabades i està previst que les connexions de telecomunicacions i el subministrament elèctric estiguin llestos a finals del 2010. La inversió estimada és de 1,3 milions.
  • Polígon industrial Les Camposines (Terra Alta): Les obres s'iniciaran el primer trimestre de 2010 i finalitzaran el 2012. La inversió se situarà en els 14,7 milions d'euros.
 
 
Ajuts per estimular l'activitat econòmica
 
Amb l'objectiu d'estimular l'activitat econòmica i empresarial de les Terres de l'Ebre, el Govern ha inclòs les quatre comarques (Baix Ebre, Montsià, Ribera d'Ebre i Terra Alta) en el Pla d'Iniciatives de Dinamització Comarcal. El Govern afegirà 8 milions al programa, que preveu línies de subvencions o préstecs reemborsables per a projectes de suport al teixit productiu i la producció local. En l'àmbit de les infraestructures, els beneficiaris poden ser ajuntaments o entitats, i en l'àmbit industrial, empreses i associacions d'empreses privades i públiques. El Pla d'Iniciatives de Dinamització Comarcal va ser aprovat pel Govern el 22 de gener de 2008. Inicialment s'hi van incloure les quatre comarques amb més necessitat de reactivació econòmica: l'Anoia, el Pallars Jussà, el Ripollès i la Terra Alta. Ara s'hi sumen el Baix Ebre, el Montsià i la Ribera d'Ebre.
 
A la recerca de noves indústries
 
D'altra banda, el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa (DIUE) intensifiarà les actuacions per atraure noves empreses a les Terres de l'Ebre i donarà prioritat a les que vulguin establir-se a aquell territori. Així mateix, el Govern prestarà especial atenció als projectes d'R+D i d'internacionalització de les empreses amb implantació en aquelles comarques. En aquest sentit, el 2010 s'endegarà el Pla de competitivitat del Moble 2009-2010, que aportarà noves eines i recursos al clúster de la Sènia. També s'engegarà un programa de foment de l'emprenedoria.
 
Noves infraestructures i millor protecció del territori
 
Amb l'objectiu de millorar la competitivitat de les empreses i potenciar els atractius turístics de l'Ebre, el Govern accelerarà projectes d'infraestructures i programes de protecció de l'entorn natural:
 
  • L'eixamplament de la TV-7231 entre Vilalba dels Arcs i La Pobla deMassaluca, que s'iniciarà abans del 2010
  • El reforçament del ferm de la C-44 entre Tivissa i Móra la Nova
  • La millora de la intersecció de la C-12 amb C-44 a Móra la Nova, prevista pel 2011
  • El reforçament del ferm de les travesseres de Deltebre (T-340 i TV-3454) que s'iniciarà al llarg del segon semestre del 2010
  • El projecte constructiu de la millora de la connexió de la TV-3405 amb la N-340 i TV-3408 a Amposta
  • La redacció del projecte de la millora de la seguretat viària a la C-12 a Flix
  • El projecte de la variant de Sant Jaume d'Enveja de la TV-3403 fins la TV -3404
  • L'estudi informatiu del desdoblament de l'Eix de l'Ebre.(N-340 i C-12) entre Alcanar i Tortosa, enllestit abans de finals del 2009
  • La Variant de Gandesa de la C-43 fins la N-420, que ja ha superat el procés d'informació pública de l'estudi informatiu.
  • El desdoblament de l'Eix de l'Ebre (C-12) entre Tortosa i Lleida, on l'estudi d'alternatives es licitarà abans de 2010
  • Estudi informatiu de l'Estació de l'Aldea
  • Es destinaran 11 milions d'euros a protegir un territori amb un alt valor paisatgístic i una riquesa natural excepcional
  • També es garantirà, mitjançant actuacions concretes en el marc del programa Pla Integral de Protecció del Delta de l'Ebre, la preservació de l'entorn natural de les Terres de l'Ebre compost d'un alt valor paisatgístic, recurs potencial per desenvolupar un turisme d'alta qualitat, al mateix temps que sostenible.
 
8,2 milions per a formació
 
Amb la voluntat que ningú no es quedi enrere en una conjuntura econòmica difícil com l'actual, el Departament de Treball destinarà 8,2 milions d'euros a programes d'ocupació i formació d'aturats el 2010.