Cercar en aquest blog

11/16/2009

La Generalitat destina aquest any prop de 500.000 € al futur Centre d’Interpretació de la Batalla de l’Ebre a Gandesa

 


 

La Generalitat destina aquest any prop de 500.000 € al futur Centre d'Interpretació de la Batalla de l'Ebre a Gandesa

  • Les obres del nou centre podrien començar a principis de 2010 i estarien llestes a final d'any
  • El centre formarà part de la Xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya, una xarxa impulsada pel Memorial Democràtic de la Generalitat que ja suma més 60 projectes arreu de Catalunya
  • La Generalitat, a través del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació i els Fons FEDER, ha destinat més de 600.000 € al projecte en els exercicis 2008-2009-2010

Gandesa ha acollit avui la presentació del futur centre d'interpretació de la Batalla de l'Ebre que s'ubicarà a les Escoles Velles de la capital de la Terra Alta. La directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, M. Jesús Bono, ha anunciat que la Generalitat ha concedit aquest any 496.553 € per al projecte (204.195 € a través del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació i 292.358 € a través dels Fons Feder). Aquesta inversió se suma a la subvenció de 165.000 € que la Direcció General de Memòria Democràtica (Dep. d'Interior) hi va destinar l'any passat. En total, una inversió de més de 600.000 € en 3 anys que permetran iniciar les obres en els pròxims mesos i culminar-les a finals de 2010.

El centre, espai de preservació de la memòria històrica, comptarà amb una exposició permanent, una sala d'exposicions temporals i un auditori amb un aforament de 100 persones. Abordarà diversos eixos temàtics relacionats amb la Batalla de l'Ebre (memòria de les persones, dels objectes, dels edificis i del paisatge) que quedaran articulats i repartits en tres sales diferents. Al passadís que connecta les sales hi haurà reproduccions fotogràfiques amb imatges canviants del passat, mentre que l'entrada exterior recrearà el portal de l'edifici durant la guerra. El nou equipametn integrarà la col·lecció de material bèl·lic i documental del Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre (CEBE).

Pel que fa al contingut, el centre incorporarà un discurs ampli en relació a la memòria de la Batalla de l'Ebre i a la memòria democràtica de la Terra Alta. El discurs museològic parteix de la Batalla de l'Ebre per anar més enllà i explicar les transformacions socials, econòmiques, culturals de la zona, posant èmfasi en els canvis de paisatge, dels edificis i de l'activitat quotidiana de la gent de la Terra Alta. El centre formarà part de la Xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya, una xarxa impulsada pel Memorial Democràtic de la Generalitat que ja suma més 60 projectes arreu de Catalunya. L'objectiu del nou centre serà posar en valor el patrimoni memorial de la Batalla de l'Ebre i fer compatibles la reflexió sobre la pau i la democràcia amb la dinamització econòmica, cultural i turística del territori.

El nou equipament se sumarà als espais del COMEBE, constituït per 15 ajuntaments, el CC de la Terra Alta i la Generalitat, i que conforma un dels territoris de Memòria més importants de Catalunya, amb 5 centres d'interpretació que s'estructuren al voltant de les vicissituds de la batalla:

 

·         115 dies a Corbera d'Ebre

·         Les Veus del Front a Pinell de Brai

·         Hospitals de Sang a Batea

·         Soldats a la Trinxera a Vilalba dels Arcs

·         La participació internacional a la Fatarella, que s'inaugurarà el primer semestre del 2010.

 

També s'han recuperat diferents espais històrics que permeten conèixer de primera mà els escenaris on es va desenvolupar la batalla. Cal destacar el Memorial de les Camposines, monument ossera que compleix un doble objectiu,d'una banda esdevenir el primer monument impulsat per les administracions democràtiques en memòria de tots aquells que van combatre a la batalla de l'Ebre, i de l'altra un espai on puguin descansar dignament les despulles, sense distincions, de molts d'aquells combatents que, encara avui en dia, resten enterrats en diferents indrets del territori.

El nou centre, que s'ubicarà a l'actual seu de l'exposició del Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre (CEBE), és un projecte de l'ajuntament de Gandesa, el Memorial Democràtic de la Generalitat, el propi CEBE,   i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE). La presentació s'ha fet en el marc de la jornada de patrimoni i memòria El paisatge i les seves veus, que inclou diverses ponències, una visita guiada al Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre i la representació teatral de l'obra En un barquito de vela.