Cercar en aquest blog

11/30/2009

Unió de Pagesos denuncia que el conseller d’Agricultura no vol concertar els pressupostos de 2010 amb el sector agrari

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha convocat per a aquesta tarda una Taula de Concertació en què s'abordaran els pressupostos d'Agricultura per a 2010. Unió de Pagesos denuncia que aquesta reunió s'ha convocat tres dies després que acabés el termini per presentar esmenes, la qual cosa demostra la manca de voluntat del conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, a l'hora de concertar, amb el sector agrari, uns pressupostos que el sindicat ja va anunciar que considera insuficients.

 

El projecte de pressupost de la Generalitat per a 2010 no impulsa l'economia agrària cap a la recuperació i la millora de la seva productivitat i competitivitat, ni fomenta la incorporació de joves o a la modernització de les explotacions. A més, pel que fa a la diversificació de les explotacions agràries, no disposa ni dels recursos que el govern es va comprometre a posar-hi per al 2010. Aquestes mesures i la resta incloses al Contracte Global d'Explotació haurien de disposar d'almenys 31,6 milions d'euros, mentre que el pressupost tan sols n'hi destina 27 milions d'euros. Tampoc no es doten suficientment les mesures per a la promoció i l'increment del valor afegit dels productes agraris, ni la formació continua de la pagesia professional.

 

D'altra banda, els pressupostos no disposen de partides per fer front al salvament de les empreses en crisi del sector agrari català, que hauria de ser d'uns 5 milions d'euros, ni per aprofitar l'ampliació del límit de la Unió Europea en ajuts directes d'Estat (mínimis), els quals també pot atorgar la Generalitat, adoptat per l'executiu comunitari per permetre als Estats ajudar els sectors en crisi. Unió de Pagesos demana una nova partida de 15 milions d'euros en ajuts de mínimis per finançar la crisi.

 

Tampoc no són suficients per posar en marxa la mesura de cessament anticipat per permetre a les persones de major edat que no poden adaptar-se a la situació de crisi deixar l'activitat amb dignitat. Unió de Pagesos demana una partida de 3 milions d'euros per aquest concepte.

 

El sindicat demanarà al conseller que, com a mínim, tingui en compte les esmenes als pressupostos que presentaran els grups parlamentaris a proposta de la Unió de Pagesos.