Cercar en aquest blog

12/02/2009

Signatura de l'acord per la Taula laboral per la inserció de dones víctimes de violència masclista

Coincidint amb la commemoració, el passat 25 de novembre, del Dia Internacional per a l'eliminació de la Violència contra les Dones, el Departament de Treball ha signat avui l'Acord per al procediment de coordinació institucional per la desplegament de la Taula Laboral de Terres de l'Ebre per a la Inserció Laboral de les Dones en situació de Violència de Gènere.  

Així, a partir d'aquest moment, les institucions i agents socials signants començaran a treballar conjuntament per a possibilitar la confecció d'una xarxa operativa que garanteixi l'efectiva inserció laboral de les dones en situació de violència de gènere, específica per a la demarcació de Terres de l'Ebre, formant la Taula Laboral de Terres de l'Ebre per a la inserció laboral de les dones en situació de violència de gènere.  

Aquesta és la primera Taula Laboral Territorial que es constitueix a Catalunya per promoure la inserció al mercat laboral de les dones en situació de violència de gènere. Està previst que l'any vinent es constitueixi una a la ciutat de Tarragona i una altre a la comarca del Baix Llobregat.  

En aquesta taula hi participen les administracions públiques –Departament de Treball, Institut Català de les Dones, consells comarcals i ajuntaments-, entitats que intervenen en l'atenció a aquestes dones, així com sindicats i organitzacions empresarials. 

L'objectiu d'aquestes taules serà primordialment dissenyar un nou i únic circuit territorial d'inserció, de manera que els diferents agents socials i totes les entitats públiques o privades que intervenen en l'atenció a aquestes dones sàpiguen on adreçar a cada dona i per a quina acció concreta, dins del ventall de serveis i recursos disponibles a cada territori, per tal de facilitar la seva integració al mercat de treball, evitar trencaments i una revictimització per la reiterada repetició dels procediments. El fet de garantir la inserció d'aquestes dones a través d'aquest circuit amb la participació dels diferents agents socials és la clau. 

La definició d'un circuit únic i la millora de la coordinació són dos dels elements essencials per garantir la inserció laboral d'aquestes dones. 
 
 

30 dones participen a itineraris personalitzats d'inserció laboral per a dones que pateixen de violència de gènere 

El Departament de Treball ha donat suport a entitats com Creu Roja per dur a terme itineraris personalitzats d'inserció laboral adreçats a dones que pateixen violència de gènere, en els que, entre els anys 2008 i 2009, han participant un total de 30 dones residents a les Terres de l'Ebre. 

Aquests projectes busquen oferir un suport individualitzat i integral que respongui a les necessitats de cada dona participant per ajudar-la a inserir-se al mercat laboral. 

En elaborar els itineraris es tenen en compte els possibles problemes psicològics, de por i baixa autoestima, que sovint pateixen aquestes dones, i que poden suposar una dificultat afegida per a la seva inserció laboral. Per aquest motiu es porten a terme accions orientades a reforçar la seva confiança en elles mateixes i en les seves capacitats. 

Hagin tingut o no una experiència professional prèvia, amb el suport dels tècnics i tècniques d'aquestes entitats s'identifiquen les competències i habilitats de cada dona per potenciar-les, i si cal es complementen amb formació. A banda, les entitats compten amb prospectors laborals per identificar ofertes que puguin encaixar amb el perfil professional de cada dona.  

Finalment, un cop es produeix la contractació, quan és necessari es fan sessions d'acompanyament de la dona en la seva feina en els primers dies i després es fan sessions de seguiment per resoldre les dificultats que pugui experimentar en el seu nou entorn laboral. 

El grau d'inserció laboral de les dones que han participat en aquests itineraris a les Terres de l'Ebre, tot i que el projecte no està totalment tancat, és del 57%. 
 
 

 

Les empreses catalanes compten amb una eina per elaborar protocols de prevenció de l'assetjament sexual i per raó de sexe 

Enguany el Departament de Treball ha enviat a més de 17.000 empreses catalanes una eina que els permet definir, posar en marxa i comunicar a la seva plantilla un protocol que previngui l'assetjament sexual i per raó de sexe a la feina.  

Cal recordar que l'assetjament sexual i per raó de sexe és una altra de les múltiples formes de violència de gènere, i que la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes (Llei d'Igualtat) obliga a les empreses a promoure condicions de treball que evitin aquests tipus d'assetjament, que val a dir que pateixen majoritàriament les dones. 

Les empreses troben en aquest protocol informació per conèixer i entendre què  és l'assetjament sexual i què és l'assetjament per raó de sexe, com prevenir-lo i com articular vies efectives de protecció i resposta en el marc de l'empresa. Així mateix, disposaran d'una eina informativa i d'un model de referència per definir i acordar aquests protocols a nivell intern.  

A títol d'exemple, es defineix com a assetjament per raó de sexe, aquells comportaments que manifesten conductes discriminatòries relacionades amb el fet de ser una dona, discriminar a una treballadora per estar embarassada o per la seva maternitat o menystenir la feina feta per les dones i utilitzar formes ofensives per adreçar-se a la persona, entre d'altres 

Pel que fa a l'assetjament sexual, el comentaris sexuals obscens, difondre rumors sobre la vida sexual d'una persona, fer comentaris grollers sobre el cos o la seva aparença física i gestos obscens són alguns comportaments que poden evidenciar l'existència d'aquestes conductes.  

Els continguts bàsics del model de referència d'un protocol d'aquestes característiques són els següents: una declaració institucional on l'empresa reconeix la seva voluntat de lluitar contra l'assetjament sexual o per raó de sexe; definicions dels conceptes i exemples pràctics; obligacions de la direcció de l'empresa i de la representació de les persones treballadores; drets i obligacions de les persones treballadores; orientació pràctica en cas d'assetjament; informació, formació i sensibilització envers aquest tema; assessorament i assistència a les persones afectades; vies de resolució i resposta a l'interior de l'empresa; garanties del procés i terminis; sancions, i accions correctives i seguiment del protocol. En tot aquest procés s'ha de garantir la confidencialitat.