La Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa ha acollit la presentació en roda de premsa d'una nova edició de la Fira de la Mel i l'Oli del Perelló "Firabril 2010", que tindrà lloc des del divendres 16 fins al diumenge 18 d'abril. La presentació ha comptat amb la participació del director gerent de la Cambra de Comerç de Tortosa, Francesc Minguell que ha destacat "la col·laboració de la Cambra amb les diferents iniciatives de promoció del territori". A més han participat a la presentació l'alcalde del Perelló, Ferran Cid; la primera tinent d'alcalde, Genoveva Margalef; el president de la Cooperativa Apícola, Lluís Casanova; i les autores de l'Olimelada, plat guanyador del concurs de receptes de cuina i que esdevindrà el plat típic del Perelló i serà una de les novetats destacades d'aquesta edició de Firabril.
L'alcalde del Perelló, Ferran Cid, ha explicat que "en els darreres anys, Firabril s'ha convertit en una de les millors i multitudinàries fires de les nostres terres amb un total de 70 expositors interiors, 23 carpes d'artesans, exposició de maquinària, més de 90 parades exteriors en una zona de més de 10.000 metres quadrats, i al voltant de 30.000 visitants a la darrera edició". Cid ha dit que "l'objectiu de la nostra fira és promocionar any rere any els principals productes agrícoles del municipi: l'oli i la mel". Segons Cid, "el Perelló és el primer poble productor de mel de Catalunya, i és conegut arreu per la qualitat de la mel que elaboren els nostres apicultors locals, a la vegada que el seu oli ha estat distingit diverses vegades per la seva qualitat. Són uns productes fruit de l'esforç de petites empreses familiars i d'una estreta col·laboració entre la Cooperativa Agrícola i la Cooperativa Apícola".
Per la seva part, la primera tinent d'alcalde, Genoveva Margalef, ha fet la presentació als mitjans de l'Olimelada, una salsa feta amb oli mel, pol·len, ametlles, timó i romer. Segons ha explicat Genoveva Margalef, aquesta salsa "és la guanyadora del concurs de receptes convocat per trobar un plat que esdevingui típic del Perelló i que entre els seus ingredients tingui l'oli i la mel". Margalef ha afegit que al concurs, organitzat per l'Ajuntament del Perelló, "s'hi van participar un total de 17 plats variats i un jurat qualificat el va escollir perquè pot acompanyar qualsevol plat de carn, peix o amanides".
El president de la Cooperativa Apícola, Lluís Casanova ha recordat que "enguany celebrem la 25a edició del concurs de la mel, que és el més antic de tot l'Estat espanyol". Segons Casanova, per aquesta edició "s'espera incrementar la participació sense baixar la qualitat de les mostres que s'hi presentaran". Aquest concurs atorga el premi "l'Abella d'or" a la mel més ben valora pel jurat, dins les quatre categories que hi ha per participar: de taronger, de mil flors, de romaní i d'altra muntanya.
La inauguració d'aquesta edició de Firabril tindrà lloc el dissabte a les 10.30 hores, i anirà a càrrec d'Enric Aloy, secretari general del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya. Firabril també inclourà en aquesta edició dos dels actes que atreuen més gent per la seva originalitat i contingut: El seu pes en mel i l'Olivera de l'oli. Aquests actes se celebren el diumenge a la tarda i se sortegen entre les persones que hagin comprat mel o oli als productors locals que participen als estants de la fira. Amb el primer es aconseguir una quantitat de mel equivalent al pes de la persona guanyadora, i el guanyador de l'olivera s'emporta 100 litres d'oli verge, equivalent al consum que fa una família de 4 persones durant un any.