Cercar en aquest blog

4/15/2010

La cuina, els jocs, la música i balls tradicionals i els bous en el Congrés de Cultura Popular i Tradicional de les Terres de l'Ebre

El delegat del Govern, Lluís Salvadó, i el director territorial de Cultura i Mitjans de Comunicació, F. Xavier Vega, han presentat el Congrés de Cultura Tradicional i Popular de les Terres de l'Ebre, que tindrà lloc del 28 al 30 de maig.

 

El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació han programat durant aquests 3 dies el Congrés de Cultura, que oferirà sessions teòriques i diversos tallers pràctics sobre la cuina, els jocs i esports, la música i balls tradicionals, i el bous de les Terres de l'Ebre.

I compta amb el patrocini d'institucions i entitats com l'Institut Ramon Muntaner (IRMU), la Fundació Ilercavònia Futur (FIF), l'Institut Nacional d'Educació Física (INEF), la Universitat Rovira i Virgili (URV), el Museu del Montsià, l'Ajuntament de Tortosa i el grup de comunicació l'Ebre.

 

Les comarques de la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Baix Ebre i el Montsià posseeixen una cultura popular i tradicional que és el reflex de la seva situació geogràfica, al sud el Principat i a la cruïlla dels Països Catalans.

Com explica el director territorial, Xavier Vega, "són un conjunt de creacions que emanen de la comunitat a través de la tradició que han estat elements d'identitat i de cohesió social i un lligam entre les generacions i la diversitat".

 

De fet, els bous, els jocs i els esports tradicionals, la cuina típica de cada comarca i la música i els balls tradicionals configuren tot un ventall d'activitats que esdevenen un tret identitari que ens diferencia i singularitza davant altres espais geogràfics veïns, alhora que ens uneix amb els territoris, també veïns, del Maestrat, Ports i Matarranya.

 

En aquest sentit, el Departament, amb la col·laboració d'un grup d'agents de les diverses disciplines culturals, ha programat aquest Congrés de Cultura com una plataforma de diàleg on hi hagi un intercanvi i debat continu, "volem fer una reflexió sobre la nostra cultura, que sovint vivim en un cert sentiment d'inferioritat i que cal reforçar i dignificar i situar-la dins la cultura del país" explicava Vega.

 

Els objectius que s'ha marcat el Departament són difondre i dignificar les nostres tradicions; potenciar i facilitar els contactes i intercanvis entre les diferents associacions i entitats de foment de la cultura popular i tradicional; mediatitzar la cultura de les Terres de l'Ebre com a referent a Catalunya, i reforçar la identitat col·lectiva de les Terres de l'Ebre.

 

El Congrés de Cultura neix amb vocació i ambició "d'un èxit que avala la professionalitat dels coordinadors però, a més vol comptar amb la participació de la gent de les Terres de l'Ebre i posar en un mateix escenari tot allò que ja s'està coent en la nostra societat" – destacava Salvadó.

D'aquesta manera, es manifesta "la voluntat del Govern i dels col·lectius socials de reforçar la construcció de les Terres de l'Ebre, amb els projectes que compartim les 4 comarques. Buscar les nostres arrels, posar-les en valor i presentar-les amb orgull com la nostra forma de ser catalans" – ressaltava el delegat del Govern.

 

El Congrés de Cultura està adreçat a totes les persones i associacions vinculades a la cultura popular, estudiosos  i artesans, ciutadans i ciutadanes de Catalunya, que podran inscriure's a través d'una butlleta que s'ha de fer arribar als Serveis Territorials del Departament a Tortosa, a través del fax 977443394 o bé al correu electrònic marasa@gencat.cat

 

El Congrés de Cultura s'ha dividit en quatre grans blocs, "que compleixen dos característiques àmbits atractius, com la cuina, el ball o el joc, i la festa autòctona dels bous", segons el director territorial de Cultura i Mitjans de Comunicació.

 
  • Cuina tradicional, coordinat per l'antropòloga Carme Queralt amb la participació de professionals i tècnics del sector de la gastronomia.
 
  • Jocs i Esports, coordinat pel professor d'INEF Toni Costes, també amb professors i esportistes especialitzats en jocs tradicionals
 
  • Música i balls tradicionals, coordinats pel músic Artur Gaya, i que comptarà amb diverses actuacions musicals a més dels tallers
 
  • Bous, coordinat pel guionista i productor de documentals Santi Valldepérez, i que tindrà la seva part pràctica amb diferents tallers.
 

Al mateix temps, el Congrés de Cultura comptarà amb diverses activitats complementàries com actuacions musicals i cercaviles a càrrec de bandes i xarangues del territori o exposicions i botiga amb productes típics de les nostre terres.

 

L'escenari del Congrés de Cultura popular i tradicional de les Terres de l'Ebre serà l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa i serà inaugurat el divendres, 28 de maig a les 19.00h pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras i Gaju.