Cercar en aquest blog

6/15/2010

El delegat del Govern, Lluís Salvadó, valora la sentència del Contenciós administratiu que avala la política dels bous a les Terres de l’Ebre

El delegat del Govern, Lluís Salvadó, ha presidit aquest dimarts, 15 de juny, la sessió mensual del Consell de Direcció de l'Administració Territorial del Govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre.

Una sessió que ha estat marcada, d'una banda, la sentència del Jutjat de lo Contenciós Administratiu núm. 6 de Barcelona, que ha desestimat el recurs de l'Associació Nacional per a la Protecció i el Benestar dels Animals (ANAPBA) de 21 d'octubre de 2008 per la celebració de les festes dels bous d'Alcanar i de Camarles d'aquell mateix any. De l'altra, pels inicis del nous treballs de contenció de la plaga del cargol poma al Delta de l'Ebre. 

Així, el Contenciós Administratiu ha fallat en la sentència desestimar el recurs contra les actes administratives, ja que les autoritzacions que tramet el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre és un acte reglat que s'ha de concedir sempre que reuneixi els requisits legals per a la seva concessió.

En aquest sentit, el Contenciós ha dictaminat, pel que fa a les autoritzacions dels bous del 10 al 18 de maig de 2008 a Alcanar i les dels correbous dels 22, 23 i del 25 al 28 de juny del 2008 a Camarles, que "es tracta d'actes reglats als quals s'ha d'atorgar necessàriament l'autorització si compleix la normativa reguladora i, segon, perquè el correbous, al contrari del què al·lega la protectora no està prohibit per llei, sinó ans al contrari, ja que no estan prohibits en el cas que no es faci mal als animals i que es tracti de festes tradicionals".

A més a més, la sentència afegeix que en l'esmentat cas, "cal descartar el mal als animals segons l'informe veterinari, ja que només es valora una petita rascada a un bou al pujar al camió i una lleugera epitaxi en un altre" 

Davant aquesta sentència, el delegat del Govern explicava que "tot i que aquest recurs contenciós administratiu formalment anava adreçat a uns espectacles concrets, en el fons pretenia posar en qüestió la legalitat dels bous a les Terres de l'Ebre. Ara però, el Jutjat de lo Contenciós no fa més que avalar la gestió que des del Govern a les Terres de l'Ebre en fem de la festa i la tradició dels bous".

Salvadó també  afegia que "continuarem treballant en aquesta línia de compliment estricte del marc legal vigent, encetada amb el Manual de bones pràctiques, per mantenir la tradició dels bous a les nostres terres i assolir el grau de benestar més elevat per als animals"  

D'altra banda, durant el Consell de Direcció també s'han presentat les noves actuacions que els Departaments d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) i de Medi Ambient i Habitat (MAH) han engegat per fer front a la plaga de cargol poma al Delta de l'Ebre. 

Després d'una reunió interdepartamental, celebrada ahir a la seu del DAR a Barcelona, en què es treballà sobre la plaga, aquesta setmana, coincidint amb el fet que els exemplars adults s'han reproduït per l'augment de les temperatures, es reprenen els treballs per combatre els problemes que causa la proliferació del cargol poma, després que el primer trimestre de l'any s'hagin retirat més de 36.000 exemplars d'aquesta espècie al·lòctona. 

Així, un equip format per quatre persones de la brigada de l'empresa pública Forestal Catalana serà l'encarregat dels treballs. Posteriorment, a finals de mes, un grup d'onze treballadors contractats a través d'un pla d'ocupació específic que reforçaran la tasca de control de la plaga. 

Amb tot, la Comissió  de Seguiment de control del cargol poma, formada pel Departament de Medi Ambient i Habitatge, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, les comunitats de regants, les cooperatives arrosseres i les organitzacions agràries, continuaran les tasques de coordinació dels treballs i sumaran esforços per evitar que el cargol poma segueixi afectant els conreus del Delta. 

A més, es preveu que les directores generals de Medi Natural, Núria Buenaventura, i d'Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, participin en les pròximes setmanes en una trobada amb els agents del territori implicats en la lluita contra el cargol poma per avançar en la seva eradicació.