L'Ajuntament d'Alfara de Carles ha presentat en roda de premsa, a la seu de la Cambra de Comerç de Tortosa, la 4a Diada del Rovelló que tindrà lloc el diumenge, dia 24 d'octubre, amb un programa d'actes que s'inicia a les 10.00 del matí, amb l'obertura d'una fira que inclourà diverses parades amb productes gastronòmics i culturals de la localitat.
L'alcalde d'Alfara de Carles, Bertomeu Roselló, també ha destacat que "les Jornades Gastronòmiques i la Diada del Rovelló són una iniciativa que ha tingut la col·laboració i participació de la gent del poble que vol donar a conèixer el nostre patrimoni natural i cultural, gaudint de la riquesa gastronòmica que ens caracteritza com a poble de muntanya". Segons Roselló, la Fira del Rovelló "uneix diferents aspectes com turisme, artesania i costums que conformen la nostra identitat com a poble".
Per la seva part, la regidora de Turisme d'Alfara de Carles, Rosa Maria Adell, ha fet una crida "a la gent de les Terres de l'Ebre perquè s'acostin a Alfara durant aquests propers dies on podran gaudir d'un producte tradicional de casa nostra, els rovellons, i gaudir d'un entorn privilegiat".
El programa d'aquesta edició de la Fira del Rovelló també inclou la presentació del llibre i audiovisual "Terres de l'Ebre, vida i colors", de Vicent Pellicer que tindrà lloc dissabte, dia 23 d'octubre, a partir de les 22.00 h, al local del Centro; l'activitat "Passejades amb poni", adreçada als xiquets i xiquetes que hi vulguin participar; i una tamborada popular, amenitzada pel Grup Codolada Drums de Prat de Comte, que es farà diumenge, a les 11.00 i a les 17.00 h, al Mirador dels Ports. A més, el programa també inclou l'activitat "Panxampla al poble d'Alfara", una ruta turística guiada pels carrers del municipi relacionats amb el popular bandoler alfarenc, a càrrec de Gubiana dels Ports. Aquesta ruta sortirà de l'Abeurador i es farà diumenge al matí, entre les 11.30 i les 12.30 h, i a la tarda, entre les 17.30 i les 18.30 h.
A partir de les 12.30 del migdia i a la plaça Major, es farà la recepció dels rovellons i dels cistells participants al 4r Concurs del Rovelló i la posterior deliberació del jurat del concurs per escollir el rovelló més gran i el més bonic, així com el cistell més engalanat i el més aufarenc.
El programa de la diada també inclou el tercer Concurs de Fotografia amb el tema "El rovelló i el seu entorn natural", organitzat per l'ADF d'Alfara de Carles. Els participants al concurs hauran de presentar les seves imatges a l'estand que l'ADF tindrà instal·lat a la fira.
Tot i que tots els participants al concurs tindran un petit obsequi, els premis principals d'aquests concursos seran un cap de setmana per a quatre persones a l'allotjament rural Can Foreset, un dinar per a quatre persones als restaurants Ullal i Toscà, i dos premis més d'un dinar per a dos persones als restaurants Ca la Pili, Can Godoy i Pous de la Neu. Aquests premis es lliuraran a partir de les 19.30 h, al local del Centro.
Entre les activitats de la diada també destaca la xerrada audiovisual "Meteorologia i canvi climàtic", que tindrà lloc, a partir de les 20.00 h i al local del Centro, a càrrec de Josep Maria Llorach.
La 4a Diada del Rovelló d'Alfara de Carles finalitzarà amb un aperitiu de productes gastronòmics locals, patrocinat per l'Ajuntament.
Jornades Gastronòmiques de la Cuina del Rovelló
L'Ajuntament d'Alfara de Carles també ha organitzat les Jornades Gastronòmiques de la Cuina del Rovelló, als restaurants del municipi del 15 d'octubre al 15 de novembre.
Segons ha explicat l'alcalde d'Alfara de Carles, Bertomeu Roselló, "vuit restaurants del municipi participaran en aquestes jornades gastronòmiques i oferiran als seus menús diferents plats amb diverses maneres de cuinar el rovelló". En concret, participaran a les Jornades les cases rurals Can Ricard i Ca Foreset i els restaurants Can Godoy, Braseria Ca la Pili, Cèsar, Finca Ullal, Bar Restaurant Toscar, Restaurant Campero Mur, Pous de la Neu i Restaurant del Port.
La 4a Diada del Rovelló i les Jornades Gastronòmiques del Rovelló d'Alfara de Carles tenen com a patrocinadors els forns de pa Casa Maso i Rosa Mari; les carnisseries Carme, Àngela Mur i Rogelio Martí; les botigues Alimentació Martí i Super Comodo Flora; i el taller de costura ARS a més dels set restaurants i les dues cases rurals de la població.
La iniciativa de l'Ajuntament d'Alfara de Carles compta amb el suport dels departaments de Cultura i Mitjans de Comunicació i d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya, del Consell Comarcal del Baix Ebre, del Parc Natural dels Ports, de la Diputació de Tarragona, de la marca turística Terres de l'Ebre, del IDECE, de la Caixa i de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa.