La Cooperativa Falset Marçà celebra la puntuació que la Guia dels Vins de
Catalunya 2014 ha donat a un dels seus vins més singulars i reconeguts:
l'Ètim Ranci, elaborat amb el mètode tradicional de sol i serena. La Guia
ha puntuat amb un 9'58 el que és el vi amb més història de Falset Marçà,
una puntuació que s'afegeix als 92 punts amb què la Guia Peñín 2013 ha
reconegut el vi en aquesta última edició.
L'Ètim Ranci és un cupatge de garnatxa i samsó. La particularitat de
l'elaboració rau en la tècnica del sol i serena. El vi reposa durant tot un
any, en garrafes de vidre (damajoanes), al terrat del celler cooperatiu on
experimenta la criança oxidativa. Passat l'any, el vi envelleix en bótes de
500 i 600 litres durant 3 anys més. Aquestes bótes no s'arriben a buidar
mai, de manera que les mares de les diferents criances afegeixen al
producte final unes particularitats molt especials.
Cal recordar que l'elaboració del vi ranci al celler modernista és possible
perquè l'arquitecte Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí, va dissenyar tres
espais diferenciats al terrat per poder elaborar el vi a sol i serena. Un fet
que demostra com l'arquitectura es va posar al servei de l'elaboració.
L'Ètim Ranci és un producte tradicional i amb molta història però que
torna a estar actualment de moda, per la cuina i com a vi de postres.