Cercar en aquest blog

5/30/2015

Andreu Carranza i Francesc Serés protagonitzaran la dotzena Jornada del Llibre Ebrenc, que enguany analitzarà la biografia com eina per a la literatura

Els escriptors Andreu Carranza (Ascó, 1957) i Francesc Serés (Saidí, 1972) seran enguany els protagonistes de la dotzena Jornada del Llibre Ebrenc, que se celebrarà el proper diumenge 7 de juny a les 12.30 del migdia en el marc de la Fira del Llibre Ebrenc i Litterarum, fira d'espectacles literaris de Móra d'Ebre. Una jornada que enguany analitzarà el paper de la biografia com eina per a la literatura. Tots dos autors han rebut importants guardons literaris aquest 2015, d'aquí que sigui especialment rellevant la seua presència a la Fira del Llibre Ebrenc. Així, Carranza ha guanyat el Premi Josep Pla de narrativa amb El poeta del poble, una biografia novel·lada sobre mossèn Cinto Verdaguer; i Serés ha rebut el Premi Crítica Serra d'Or de narrativa amb La pell de la frontera, un retrat de la vida dels immigrants a l'Aragó catalanoparlant.

L'objectiu de la jornada d'enguany és analitzar com la biografia pot servir de base per a la novel·la i veure els mecanismes que porten els autors a seleccionar les vides de determinats personatges coneguts o anònims com a eix de les seues narracions. També s'abordarà la importància del procés de documentació per al resultat final, els mecanismes per transformar el fet biogràfic en ficció narrativa i la línia estreta que en aquestes obres es produeix entre la realitat i la ficció.

La Jornada del Llibre Ebrenc és un dels actes centrals de la Fira del Llibre Ebrenc, una fira que pretén ser un punt de trobada de totes aquelles persones que produeixen, editen, promocionen, venen o llegeixen llibres fets per escriptors o entitats de les Terres de l'Ebre o que són de temàtica ebrenca. D'aquí que també té un pes molt important dins la fira la presentació de les novetats literàries de l'any. Enguany es presentaran un total de 28 títols, entre els quals destaquen, entre altres, La fi dels secrets de Miquel Esteve (Ediciones B), Cullerades de vida de Francesca Aliern (Cossetània) o Presidi major de Josep Gironès (Pagès). El format de les presentacions representa un canvi substancial respecte als anys anteriors. Així, les presentacions formaran part d'un espai radiofònic conduït pels professionals de Ràdio Móra d'Ebre SER, que utilitzaran elements multimèdia i introduiran preguntes als autors amb l'objectiu de fer més dinàmic l'acte. En total, s'han programat quatre presentacions diferents entre la tarda del divendres 5 de juny i el matí de diumenge 7 de juny, que inclouran entre 6 i 8 novetats cadascuna.

Aquest canvi de format se suma a un altre canvi important dins la fira, que enguany en lloc de diverses parades tindrà un únic i gran expositor, una gran llibreria oberta, coordinada per la Fira, l'Institut Ramon Muntaner i tres de les llibreries ebrenques que actualment formen part de l'autoanomenat lobby del llibre ebrenc (Llibreria Bassa de Móra d'Ebre, Llibreria Serret de Vall-de-roures i Llibreria La 2 de Viladrich de Tortosa). Un espai d'uns 200 metres quadrats, on es podran trobar fins a un miler de títols de diversos autors i temàtiques a la venda.

La Fira del Llibre Ebrenc està organitzada pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, l'Ajuntament de Móra d'Ebre, l'Institut Ramon Muntaner i el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. Mentre que Litterarum, fira d'espectacles literaris de Móra d'Ebre, l'Ajuntament de Móra d'Ebre i la Institució de les Lletres Catalanes.