Cercar en aquest blog

7/31/2015

L'escriptor Miquel Esteve dóna el tret de sortida de la Festa Major de Móra la Nova

L'escriptor Miquel Esteve i Valldepérez, fill de Móra la Nova, ha donat el tret de sortida de la Festa Major de la població este vespre amb la lectura del pregó inaugural de les celebracions en honor a sant Domènec. L'acte ha constituït un veritable esdeveniment social, ja que ha era la primera vegada que s'inauguraven les festes patronals amb la lectura d'un pregó a càrrec d'un fill del poble. 

L'alcalde moranovenc, Francesc Moliné, ha explicat que es feia estrany d'entendre que en un municipi de les dimensions de Móra la Nova no hi hagués pregó de Festa Major, més encara tenint al poble persones tan destacades com el mateix Miquel Esteve, al qual ha qualificat d'un dels millors escriptors de les Terres de l'Ebre i de més enllà. Moliné ha assegurat que el pregó té voluntat de continuïtat i d'esdevindre un acte fix del programa de festes.

El parlament de Miquel Esteve ha tingut moments molt emotius, especialment quan l'autor d'El joc de Sade ha tingut paraules de record cap al seu pare, ja mort, conegut al municipi amb el nom de Miquel de la Plana. Esteve ha fet un repàs a la història del municipi i ha recordat el paper que van tindre els seus avantpassats de Cal Calafí, juntament amb altres persones de famílies històriques dels Masos, en el procés que va desembocar en la segregació municipal de Móra d'Ebre, que va cristal·litzar l'any 1830 amb la creació del municipi independent de Móra la Nova. 

La tradició ferroviària moranovenca, els records i les vivències de joventut de l'escriptor, l'amor que té pel riu Ebre, la seua participació com a jugador al Club Atlètics (club de futbol), la implicació personal amb les activitats de la Parròquia de Ntra. Sra. del Remei o la vinculació familiar dels Esteve-Valldepérez amb les poblacions del Baix Ebre de l'Ampolla i Benifallet, han sigut altres arguments que l'escriptor moranovenc ha fet servir per confegir el seu parlament. El pregó ha finalitzat amb tres visques: "visca Móra la Nova, visca sant Domènec i visca Catalunya!".