Cercar en aquest blog

4/25/2016

78 anys després, “La Filla del farer” torna l’Ampolla davant de 200 espectadors


El passat divendres 22 d'abril Sègula Films presentà el el documental "La Filla del Farer" (Mario Pons 2014) dintre de la Setmana Cultural 2016 de Sant Jordi organitzada per l'Ajuntament de l'Ampolla.
 
l'Acte rememorà els 78 anys exactes de la desbanda republicana amb l'arribada del feixisme a la riba dreta de l'Ebre, moment històric en el qualel General Enrique Líster va fer cremar el far de Buda i dinamitar els ponts de Tortosa i Móra l'Ebre.  "A Buda vam viure els anys més feliços, també els més tristos de la nostra vida" diu Manolita Cabezas protagonista el film. I és que el 21 d'abril de 1938 el far fou incendiaten el preludi de la primera batalla no oficial del la Segona Guerra Mundial, la Batalla de l'Ebre.
 
El que la guerra i les bombes no van poder destruir, s'ho va emportar un temporal de llevant 23 anys després, la nit de Nadal de 1961. La torre gris perla de 54 metres d'alçada, el far metàl·lic més alt del món, caigué al mar a causa de la regressió progressiva de la costa deixà el far en mig de la mar.  El mecano de Buda fou construït per l'enginyer Lucio del Valle el 1864. Fou dissenyat i per ser desmuntat i desplaçat mar endins a mesura que els sediments del riu guanyaven terreny a les corrents de la mar, aquí rau la paradoxa del seu destí final. Encara avui l'òptica latent" de Buda marca la greu situació dels espais humits a la Mediterrània.
 
Durant el cinefòrum, també es projectà arxiu de la Batalla i la caiguada del front de l'Ebre 1938 i 25 anys després, la inauguració delMonument Franquista de Tortosa l'any 1966, obrint un debat públic sobre les icones populars en l'inconscient col·lectiu de les Terres de l'Ebre i la pervivència de la simbologia feixista.
 
l'Acte comptà amb la presència d'Helena Garrigós Cabezas, historiadora i protagonista del documental, Alfred Vallès Cabezas, conservador de l'arxiu fotogràfic inèdit familiar, tots dos nets del torrer Alfredo Cabezas Martos, faroner de Buda del l'any 1931 fins al 1938, també deldirector, productor i guionista del film, Mario Pons Múria, cantant de la banda sonora original del Film.
 
"Los Sirgadors" són la  banda de jota&blues autors de la Banda Sonora Original del Documental amb les Projeccions de Sègula Films.  http://youtu.be/vp6I0vnC3fI   "Estel Cremant".