Cercar en aquest blog

11/21/2016

Aubà: 'La inoperància i l'excès de burocràcia en el registre de productes fitosanitaris perjudica greument el sector agrari'

El senador republicà Miquel Aubà, acompanyat de l'alcalde de la Fatarella, Francesc Blanch, ha presentat diferents iniciatives parlamentàries per demanar al Govern espanyol més recursos i accions per agilitzar els terminis d'autorització de nous productes fitosanitaris. Aubà ha afirmat que 'la inoperància i l'excés de burocràcia espanyola en el registre de productes fitosanitaris perjudica de manera molt greu el sector agrari'. El senador ha destacat l'efecte negatiu que genera a la pagesia el col·lapse i el retard de l'administració espanyola: 'a les Terres de l'Ebre el sector arrosser i el de la fruita seca són dels més afectats, i viuen en un estat d'incertesa perquè no saben si alguns productes fitosanitaris els podran fer servir per a la campanya següent'. Segons Aubà els 'retards tenen l'origen en el cúmul de burocràcia i la dispersió provocada pel gran número d'organismes i institucions que participen en el procediment de tramitació de l'expedient d'autorització del producte'.
 
Espanya és l'estat de la Unió Europea on més és triga en poder registrar un producte fitosanitari. En concret es tarda cinc anys de mitjana, malgrat que la normativa europea fixa un termini d'entre 12 i 18 mesos. Per Aubà 'el col·lapse i negligència de l'administració espanyola genera un desavantatge competitiu important de l'agricultor d'aquí respecte als seus competidors europeus, perquè mentre els altres poden disposar de nous productes, més moderns i amb molta antelació per així controlar plagues, malalties i males herbes; els pagesos d'aquí no els poden fer servir pel retard en l'autorització'.
 
Per intentar desencallar aquest col·lapse Esquerra Republicana ha presentat una moció on insta el govern espanyol a 'incrementar el pressupost, els recursos tècnics i humans necessaris per oferir un registre i procés d'autorització de productes fitosanitaris ajustat als terminis establerts pel Reglament europeu; i a més, a fer públic durant el mes de gener de l'any 2017 aquelles actuacions, mesures i calendari que permetran reduir el retard existent en el procés d'autorització pel registre i comercialització dels productes fitosanitaris'.
 
Aquesta moció Aubà l'acompanyarà amb tretze preguntes al govern espanyol on demana conèixer el número de sol·licituds d'autorització de nous productes pendents de resolució, els autoritzats entre 2010 i 2015, i el temps mitjà d'autorització i resolució definitiva de les sol·licituds. A més les preguntes fan referència a les diverses fórmules d'autorització, com l'ampliació d'usos menors de productes fitosanitaris, el comerç paral·lel o el reconeixement mutu de productes ja autoritzats a altres estats de la mateixa àrea geogràfica.
 
L'alcalde de la Fatarella, Francesc Blanch, després de fer saber que la moció també es presentarà als ajuntaments ha manifestat que 'la manca de productes fitosanitaris registrats per l'administració espanyola provoca en els pagesos la sensació de que disposen de poques armes per lluitar contra algunes plagues i malalties'. Blanch ha recordat que conreus com l'avellaner i l'ametller, pateixen encara més la problemàtica perquè són minoritaris a Europa, i per tant compten amb menys productes fitosanitaris autoritzats degut a que les cases comercials tenen un menor interès en fer-ne.