Cercar en aquest blog

11/21/2016

Reconeixement universitari i institucional al lingüista tortosí Joan Beltran

Aquest dilluns s'ha instal·lat al vestíbul del campus Terres de l'Ebre de la URV, l'#Acció 7 del projecte de creació col·lectiva URVIART, coordinat per l'Antena Cultural Tortosa de la URV i impulsat per l'arquitecta Cristina Bestratén, que en aquesta ocasió té un format més expositiu i aborda d'una manera artística la figura del lingüista tortosí, Joan S. Beltran i Cavaller, recentment guardonat amb la Creu de Sant Jordi i nomenat membre de la secció filològica de l'institut d'Estudis Catalans. Els textos de l'exposició són del periodista Jordi Duran. Amb el títol  Joan Beltran. Les paraules són les aïnes del poble. Una mirada artística a la passió d'un home per la seua llengua, l'exposició aborda la figura de Beltran des de diversos punts de vista: el biogràfic i humà; el professional com a docent de català; el de lingüista i la seua important tasca en el reconeixement de l'estàndard català que es parla a les Terres de l'Ebre; la col·laboració amb el també lingüista Joan Panisello; la seua passió pel lèxic; i els reconeixements públics que ha rebut amb motiu de la seua aportació a la riquesa lingüística del català.

Aquesta exposició, que s'hi estarà al campus ebrenc fins al 23 de desembre, coincidirà amb l'homenatge que des de les tres universitats amb representació al territori, es farà a Joan Beltran el proper dijous 24 de novembre. Com ja van fer a principis d'any amb el reconeixement a l'escriptor i pedagog, Manuel Pérez Bonfill, el campus Terres de l'Ebre de la Universitat Rovira i Virgili, el centre associat de la Universitat Nacional d'Educació a Distància a Tortosa (UNED) i la seu territorial de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), es tornen a unir en un acte d'homenatge conjunt i de reconeixement a la tasca desenvolupada per aquest lingüista durant anys. Un homenatge al qual també s'hi ha sumat l'Ajuntament de Tortosa, Òmnium Cultural Terres de l'Ebre i el Consorci de Normalització Lingüística. "Després d'haver rebut diversos guardons, ara és un bon moment per dur a terme aquest reconeixement públic i consensuat", ha assenyalat la coordinadora de l'Antena Cultural Tortosa de la URV, Núria Gil.

L'acte tindrà lloc a les 18:00 hores a l'Aula Magna del campus ebrenc i consistirà en la lectura d'un manifest subscrit per les tres universitats i les institucions abans esmentades. I el professor del departament de Filologia Catalana de la URV, Miquel Àngel Pradilla serà l'encarregat de fer la glossa.

Joan S. Beltran i Cavaller (Tortosa, 1933) va aprendre a escriure català d'adult i el 1975 es va treure el títol de professor de català per correspondència. L'any 1978 va formar part de l'equip de professors dels cursos de català per a docents. Des d'aleshores la seua investigació al voltant de la llengua des de tots els punts de vista no ha parat i es va intensificar a partir de la seua jubilació als anys 90. És autor, entre altres títols, de L'estàndard occidental. Una proposta sobre l'estàndard català a les terres del darrer tram de l'Ebre, Vocabulari de cruïlla. Els mots de les Terres de l'Ebre i el Maestrat dins el context del català formal o Aïnes. Exercicis de llengua i claus de correcció. Bona part de la seua investigació la va fer en col·laboració amb el també lingüista Joan Panisello i ha estat fonamental en el reconeixement de les especificitats de la parla de les Terres de l'Ebre.