Cercar en aquest blog

11/23/2016

PSC: "Mala gestió de les obres del Pont, un fracàs més de Bel!"


El passat mes d'octubre compareixem a Ferreries per denunciar l'estat deficient de la via pública a Ferreries i ja vàrem demanar explicacions al govern de Tortosa pel tema de les obres del Pont, i en aquell moment ja demanàvem la ràpida solució al problema i una correcta gestió de la crisi.

Ha passat quasi bé un mes i, lluny de resoldre's el greu problema i de posar-hi remei, el govern està gestionant molt deficientment la crisi igual que ha gestionat deficientment l'obra del Pont.

I ho diem perquè, com ja ens té acostumats el Sr. Bel i la Sra. Roigé, quan s'equivoquen, lluny de reconèixer els seus errors i posar-hi remei, la culpa sempre és d'algun altre. Quan no són els i les socialistes és un suposat xantatge de l'empresa adjudicatària.

Les obres del Pont suposen l'enèsim fracàs del govern de Bel, un govern que, com ja vam dir els socialistes, està cansat, sense il·lusió i que no sap donar resposta als problemes reals de la ciutat, ans al contrari, els crea de nou, com és el cas de les obres del Pont de l'Estat.

Un fracàs que se suma al de les piscines, al munt dels contractes fallits i, en definitiva, al desgovern.

Però un fracàs que a més perjudica a tots els tortosins i tortosines que veuen un Pont tallat a un sentit de la circulació quan les obres no avancen.

Ja ho vam advertir, ja ho vam dir per activa i per passiva, i finalment, malauradament, el temps una vegada més ens ha donat la raó.

Per això volem denunciar novament el fracàs de les obres del Pont de l'Estat i des d'aquí demanem que:

s'obri la circulació del pont de manera immediata
s'informi a la ciutadania del què està passant
s'assumeixin responsabilitats per part del Sr. Bel i la Sra. Roigé davant aquest nou fracàs del seu govern.

Sí, perquè cal que algú assumeixi la responsabilitat de la mala gestió del projecte del Pont i de la crisi posterior, perquè ens trobem en aquesta situació perquè el govern va adjudicar l'obra a una empresa que no reunia la solvència econòmica suficient.

Perquè nosaltres sí que hem investigat, tal com diu que hem de fer la Sra. Roigé i els grups de la oposició, i d'aquesta documentació és desprèn la poca solvència econòmica de l'empresa adjudicatària que al 2013 ja estava en concurs de creditors i al 2014 va deixar obres sense finalitzar.

Ells no van investigar suficient, la Sra. Roigé no va fer bé la seua feina, no va investigar, i d'aquí la seva responsabilitat.

I mentre, on estava la Sra. Roigé? Els ho diré ella a Barcelona, i Bel a Madrid, i així està la ciutat!!!

 

El problema amb l'empresa adjudicatària

Un dels principals problemes i que ha fet destapar tot aquest assumpte ha estat l'adjudicació de l'obra.

Recordem que aquesta es va fer a la unió temporal d'empreses (UTE) formada per Bardera Obras Civiles y Marítimas SL i Acciona Infraestructures S.A.

Les empreses constructores van aturar les obres el passat 20 d'octubre, segons paraules de Bel, per "pressionar" l'Ajuntament i treure'n un "rendiment superior" al pressupost acordat en l'adjudicació de l'obra, advertit les empreses que si no es complia amb l'acord d'adjudicació, es resoldrà el contracte i es tornarà a licitar l'obra.

Com ja vam dir en aquell moment, aquestes discrepàncies s'han de resoldre en el procediment normal de la direcció de l'obra..

Sabem que l'empresa adjudicatària va demanar pressupostos a diverses empreses de Tortosa per a que subministressin el ferro de les noves estructures, però evidentment cap va acceptar les condicions i preus i finalment ho fa una empresa de fóra.

També sabem que s'havia pressupostat la pintura del pont en gairebé el cost total del projecte.

El que passa és que si la diferència de preu és del 60% vol dir que el pressupost estava mal fet?

De moment vam dir que esperaríem a tenir-ne més informació al respecte abans de fer cap mena d'acció.

Hem estat investigant i no tenim clar que la constructora Bardera Obras Civiles y Marítimas SL, una de les empreses que integra la UTE, i que tenia el 80% de l'obra, no estava en concurs de creditors quan l'Ajuntament va adjudicar-li el projecte

Així mateix sabem que aquesta empresa, tal com he dit, ja ha deixat obres sense finalitzar en altres llocs d'Espanya.

Per tant, la manca de solvència econòmica és el que ha provocant l'aturada de les obres del pont i, per tant, qüestionem el fet de que les empreses estiguen fent xantatge al consistori per un suposat increment del pressupost, tal i com va explicar el govern de Ferran Bel.

 

El que ens preguntem és:

Per què el govern de Bel va adjudicar l'obra a una UTE en la que l'empresa amb més percentatge de participació, un 80%, es trobava en una situació financera molt delicada?
Per què el govern de Bel no va preveure que l'estat financer d'aquesta empresa podria repercutir negativament en l'execució de les obres, com sembla ser que així ha estat?´
El govern de Bel no comprova la solvència econòmica i la capacitat de les empreses a les que s'adjudiquen obres públiques? Nosaltres hem investigat i tenim dades de que l'empresa estava en concurs de creditors. Dades que els facilitarem a tots vostès.
Què negociarà ara el govern de Bel amb l'empresa Acciona Infraestructures S.A., part minoritària de l'UTE?
Quin sobrecost suposarà per a les arques municipals aquesta nova mala gestió en l'adjudicació d'una obra pública?

Aquests fets ens semblen molt greus i demostren novament la manca de credibilitat i el desgavell del govern de Bel i de la Regidoria d'Urbanisme a l'hora de fer les contractacions.

Recordem que en l'adjudicació de les obres de les piscines es va haver de canviar l'empresa a últim moment perquè la guanyadora estava en concurs de creditors.

Perquè no es va fer amb les obres del Pont?

 

La crònica d'un fracàs anunciat

 

Com ja saben, des del PSC sempre hem defensat que aquesta reforma del Pont de l'Estat no era realment necessària en la magnitud en què s'ha projectat.

Tot i que realment pensem que calia una intervenció, no era aquesta.

Pensem que es tracta d'una obra semi faraònica de Bel per tapar el nyap de les piscines.

Però se li ha girat en contra.

 

Perquè, tal com hem demostrat, el cert és que hi ha problemes amb l'obra, amb l'empresa adjudicatària i tot és una cortina de fum per tapar la mala gestió de la crisi, d'un projecte que no era necessari en aquesta magnitud i que està ocasionant molts problemes als tortosins i tortosines.

Els diners de la Diputació s'haguessin pogut utilitzar en coses més necessàries.

Perquè és cert que aquestes obres estan generant moltes molèsties

Això dona una mala imatge, especialment entre veïns i comerciants, que veuen que les obres semblen no avançar i se senten enganyats.

Estem davant d'una versió 2 de les piscines, és la seqüela?

Perquè mirin també els aportem documentació de l'adjudicació de les piscines (veure documentació adjunta):

Hem demanat informació per escrit sobre els procés de licitació i no hem rebut resposta, volíem saber quines empreses s'havien presentat, amb quins arquitectes o equips d'arquitectes i res, al perfil del contractant no hi ha informació i no ens han contestat.
Hem investigat i com poden veure les empreses a les que  Bel adjudica l'obra també tenen problemes, estan en concurs de creditors i manca de solvència econòmica.
I llavors a corre cuita es desdiuen i al dia següent canvien l'acord i llavors ho adjudiquen a una altra.
Però recordem que el primer projectes de piscines ja es va deixar per la manca de solvència de dos de les 4 empreses, i van marxar "de rositas" sense indemnització i deixant sense fer les piscines, el pàrquing dels rastres i això sí ens van deixar una ampliació del a zona blava i una despesa de 300.000 €.

Aquesta és la gestió de Bel i la Sra. Roigé!

 

Els problemes i molèsties de les obres

 

Tal com he dit abans aquestes obres estan causant nombrosos problemes i incomoditats a la vida dels tortosins i tortosines.

D'una banda a la vida quotidiana dels ciutadans que vivim a Tortosa i els que ens visiten, i de manera concreta al comerç, un sector molt castigat per la greu crisi econòmica.

El Pont està tallat en un sentit de la circulació, mal il·luminat, i les obres semblen aturades.

Això comporta una sèries de problemes i queixes que ens han fet arribar veïns i comerciants i que suposen:

El comerç de Ferreries s'està veient ressentit perquè molta gent no hi va perquè han de donar tota la volta per tornar al centre.
Ferreries per les tardes és una ciutat morta.
Els comerciants del Centre, al voltant del Pont es queixen de la baixada de vendes que han sofert des de que s'han iniciat les obres.
Estem davant de la campanya de Nadal i això suposarà més congestions i problemes.
El govern de Bel no s'ha reunit amb ells per proposar solucions.
Els vehicles cometen infraccions per evitar les obres (veure fotografia adjunta).
Els alumnes dels col·legis i instituts, que no saben a quina hora arribaran donades les cues de vehicles que es produeixen cada dia.
Els pares que pateixen pels seus fills que es desplacen en moto per l'eix de l'Ebre amb un enorme volum de circulació.
Les cues i retencions a l'eix de l'Ebre són constants i donen lloc a problemes com petites col·lisions o topades entre vehicles o situacions de risc.

Totes aquestes situacions no poden donar-se més i necessiten d'una solució immediata. Els comerciants de Tortosa han demanat reunir-se amb l'alcalde i de moment encara no tenen ni data. Han fet propostes per pal·liar la situació i no tenen resposta.

On estan les solucions par part de la regidoria de Promoció Econòmica, i de la regidoria de Governació i del regidor de la Policia Local?

Per això demanem que s'obri la circulació del pont en els dos sentits de manera immediata. La població no té perquè patir la mala gestió del govern de Bel.

 

 

El silenci de Bel i Roigé

 

I davant de tota aquesta situació ens trobem amb el silenci de l'alcalde Ferran Bel i la regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, que no donen cap explicació a la ciutadania, no es reuneixen amb els comerciants i no proposen solucions.

La ciutadania vol saber què passa i reben la callada per resposta.

El que ens preguntem és:

Quin és el nou termini que preveu el govern per finalitzar les obres?
El govern de Bel no comprova la solvència econòmica i la capacitat de les empreses a les que s'adjudiquen obres públiques?
Per què des d'un primer moment l'alcalde i la regidora d'urbanisme no han informat realment de la raó de l'aturada de les obres?
Han intentat amagar informació darrera d'un suposat xantatge com estratègia política per guanyar temps i resoldre el problema sense que els tortosins i tortosines sabéssim la veritat?
L'alcalde i la regidora d'Urbanisme han d'assumir alguna responsabilitat pel nyap en què s'han convertit les principals obres públiques del seu govern a Tortosa?

Esperem que ens puguin respondre, perquè això és el que la ciutadania ens ha transmet i denunciat, i és el que volen saber.

I nosaltres ho volem posar de palès i fer públic davant el silenci del govern.

 

Conclusions

 

Tal com hem dit al començament, estem davant d'unes obres que són l'enèsim fracàs del govern de Bel per una mala gestió.

Ens trobem en aquesta situació perquè el govern va adjudicar aquesta obra a una empresa que no reunia la solvència econòmica.

Amb el conseqüent perjudici per als tortosins i tortosines que veuen un Pont tallat a un sentit de la circulació quan les obres no avancen i que això repercuteix negativament en el seu dia a dia.

Ja ho vam advertir, ja ho vam dir per activa i per passiva, i finalment, el temps una vegada més ens ha donat la raó.

Per aquest motiu el nostre grup presentarà una moció al proper ple per tal de que el govern assumeixi la seva responsabilitat, aplicant mesures pal·liatives al greu problema que ha creat per tal de no perjudicar al comerç i als tortosins i tortosines, en al línia de tantes mocions que, any rere any, presentem a l'Ajuntament per tal de que es doni suport al comerç en la campanya de Nadal, com l'aplicació de descomptes a la zona blava, als aparcaments de la ciutat, etc.

Per això denunciem novament el fracàs de les obres del Pont de l'Estat i novament demanem que:

s'obri la circulació del pont de manera immediata
s'informi a la ciutadania del què realment està passant
es proposin solucions reals
s'assumeixin responsabilitats per part del Sr. Bel i la Sra. Roigé davant aquest nou fracàs del seu govern

Cada vegada estem més farts dels continus fracassos i nyaps d'aquest govern i la ciutadania no es mereix el què està passant.

Per tant, la Sra. Roigé, d'una vegada per totes, ha d'assumir les seves responsabilitats.