Cercar en aquest blog

12/12/2016

El Priorat i la Terra Alta, les comarques que més separen els residus al Camp de Tarragona i a Les Terres de l'Ebre


El director de l'ARC, Josep Maria Tost, i la directora dels serveis territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat a Tarragona, Trinitat Castro, aquest matí durant la presentació de les dades de residus.

El director de l'ARC, Josep Maria Tost, i la directora dels serveis territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat a Tarragona, Trinitat Castro, aquest matí durant la presentació de les dades de residus. 

El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha presentat avui les dades del 2015 de residus municipals al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, que mostren un lleuger increment en la generació de residus en ambdues demarcacions respecte de l'any anterior. La separació de les deixalles domèstiques en aquestes dues demarcacions, per contra, baixa respecte el 2014 en termes generals. Segons Tost, "hem de treballar colze a colze amb els ajuntaments perquè cal millorar aquestes xifres. L'experiència concreta d'alguns municipis ens diu que es possible, però cal implicació, voluntat i recursos. La clau és la proximitat." El director de l'ARC s'ha mostrat convençut que "hem d'anar a models més eficients de recollida selectiva. La brossa ha de deixar de ser anònima". També ha avisat que el cànon de residus seguirà creixent, i que "anar a l'abocador ha de ser manifestament més car. A més, els diners del cànon serveixen per invertir en polítiques municipals de millora de la recollida".

 

Dades de residus al Camp de Tarragona

 

L'any 2015 en el conjunt de les Comarques del Camp de Tarragona (Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Tarragonès) es van generar 343.592 t de residus municipals, un 0,57 % més que l'any 2014. Això representa una generació per càpita d'1,54 kg/hab./dia, per sobre de la mitjana de tot Catalunya, que és d' 1,35 kg/hab./dia. Aquesta generació per sobre de la mitjana es deu en part a la influència turística d'algunes de les comarques d'aquesta demarcació.

 

La comarca que genera més residus per càpita és el Baix Penedès, amb 635,42 kg/hab./any, i la que menys és el Priorat, amb 439,19 kg/hab./any. Quatre comarques (el Baix Penedès, el Tarragonès, el Baix Camp i la Conca de Barberà) superen la generació mitjana de Catalunya. Pel que fa a la recollida selectiva neta, que mesura els residus separats un cop descomptats els impropis presents, ell 2015 a les Comarques del Camp de Tarragona el percentatge s'ha situat en el 27,78 %, lleugerament per sota de la mitjana de tot Catalunya (30,48 %).

 

La comarca que més separa al Camp de Tarragona és el Priorat amb un 41,86%, mentre que el Baix Penedès és la que presenta un percentatge més baix de la demarcació amb un 21,05%. Quatre comarques superen la mitjana de Catalunya de recollida selectiva neta: el Priorat, la Conca de Barberà, l'Alt Camp i el Baix Camp. A nivell municipal, Bellmunt de Priorat és el nucli que registra un millor índex de recollida selectiva neta, amb un 66,63%, seguit de Masó, amb un 61,72%, Poboleda, amb un 59,81%, Riudecanyes, amb un 59,24% i Pratdip, amb un 58,90%.

 

Recollida a les Terres de l'Ebre

 

Pel que fa a la recollida de residus a les comarques del Baix Ebre, Montsià, Ribera d'Ebre i Terra Alta, l'any 2015 es van registrar88.071 t de residus municipals, un 0,95 % més que l'any anterior. Així, la recollida per càpita (1,32 kg/hab./dia.) se situa lleugerament per sota de la mitjana de Catalunya, que és d'1,35 kg/hab./dia.

 

El Baix Ebre és la comarca que concentra la quantitat més alta de residus generats, amb 513,92 kg/hab./any, i és l'única comarca de la demarcació que supera la generació mitjana de Catalunya. La Terra Alta és la que en genera menys, amb 340,30 kg/hab./any.

 

Pel que fa a la recollida selectiva neta a les Terres de l'Ebre, el 2015 s'ha situat en el 34,29 %, per sobre de la mitjana de tot Catalunya. La Terra Alta és la comarca que separa de manera més efectiva els residus, amb un índex del 44,51% del total generat. La que registre un índex més baix, però, és el Baix Ebre, amb un 30,82 %.

 

Quant a municipis, Miravet és el que separa millor els seus residus,  amb un índex del 67,48%, seguit de Batea, amb un 61,21%, Prat de Comte, amb un 59,03%, Pinell de Brai, amb un 53,49% i Rasquera, amb un 53,36%.

 

La situació a Catalunya

 

Pel que fa al global de Catalunya, l'any 2015 es van generar 3,7 milions de tones de residus municipals, que corresponen a 1,35 quilos de deixalles per habitant i dia. Això representa un lleuger repunt respecte l'any anterior (1,33 kg/hab/dia). Del total dels residus municipals, es van recollir selectivament el 39%, és a dir, 1,4 milions de tones, que suposa un 3,7% d'increment respecte  el 2014.