Cercar en aquest blog

1/02/2017

“Priorat”, a “Sense ficció” de TV3

 

Demà dimarts, a partir de les 21.55, "Sense ficció" estrena "Priorat", la història de la transformació d'aquesta comarca a les darreres dècades, passant de ser una de les zones més deprimides del país a convertir-se en un pol d'atracció d'inversions. El documental, dirigit per David Fernández de Castro, és una producció de Lastor Media i Un Capricho de Producciones, en coproducció amb TV3.

"Priorat" explica l'èpica història dels que ja són popularment coneguts com els "Cinc Magnífics", René Barbier, Daphne Glorian-Solomon, Álvaro Palacios, Josep Lluís Pérez i Carles Pastrana, que, a principis dels anys vuitanta, van revolucionar el vi català. Però el documental també explica la història de la gent de la comarca vitivinícola del Priorat, que avui dia compta amb més de cent cellers i amb vins que són referència obligada en les cartes dels restaurants més exclusius.

No obstant això, fa tot just trenta anys, el Priorat tenia tan sols quatre cellers que embotellaven vi i es produïa, majoritàriament, vi a granel. Nou segles de tradició vinícola estaven a punt d'extingir-se i era una de les comarques més deprimides de Catalunya.

Aquesta transformació tan radical va ser possible gràcies a l'arribada, a finals dels setanta, d'un petit grup de joves somiadors. El seu talent i perseverança, combinats amb l'ofici dels vilatans en l'art de fer vi, van aconseguir transformar una regió en declivi en un cas d'èxit.

El documental, dirigit per David Fernández de Castro, ha rebut el Premi Ciutat de Reus i el Premi del Públic a Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus, 2016 i el Premi Vi Català, creat per l'Incavi, Most, Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava, 2016.