Cercar en aquest blog

11/13/2009

El Consell Comarcal del Baix Ebre aprova una moció exigint que el nou pla de gestió de la Conca de l’Ebre fixi un règim de cabals ambientals al tram final del riu

El plenari del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat una moció, presentada per tots els grups comarcals, per "exigir que el nou Pla de Gestió de la Conca de l'Ebre fixi un règim de cabals ambientals al riu d'obligat compliment en el seu tram final, i que com a mínim sigui el fixat per la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre (CSTE) que va ser aprovat pel Parlament de Catalunya". La moció també demana "l'aplicació de la Directiva marc de l'aigua sense cap tipus de moratòria ni restricció" i que es comuniqui aquest acord "al Govern Espanyol, al Govern de la Generalitat, a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, a la Plataforma per la Defensa de l'Ebre i a l'Agència Catalana de l'Aigua".

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, ha recordat que "ens trobem davant un moment clau per la nostra subsistència com a territori donat que actualment la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre està revisant el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre que culminarà amb l'elaboració del seu Pla de Gestió". Segons Dani Andreu, "el riu representa la nostra vida, i l'aigua dolça i els sediments esdevenen la sang i els nutrients que vertebren tot l'ecosistema deltaic que és la nostra raó de ser. Qualsevol transvasament, captació o mala gestió de l'Ebre dificulta l'arribada d'aquests elements vitals per la subsistència del Delta". El president de l'ens comarcal ha afegit que "al llarg de molts anys s'han realitzat polítiques d'aigua insostenibles que han acabat per afectar irreversiblement el nostre Delta, i aquest fet s'agreujarà encara més si no revisem i acotem els excessos existents en alguns dels projectes i acords actuals, excessos sustentats en interessos econòmics del tot insostenibles per al nostre territori".

El plenari comarcal també ha acordat donar suport al comunicat del Consell Econòmic i Social de les Terres de l'Ebre, publicat arran de l'anunci de tancament de l'empresa Lear a Roquetes, i al manifest "Volem indústria... Volem treball. No als tancaments!", redactat pels sindicats CCOO, UGT i USOC de les Terres de l'Ebre. Així mateix, el plenari ha aprovat una moció, presentada per tots els grups comarcals, per demanar "que els bous que es celebren al Baix Ebre i altres llocs de les Terres de l'Ebre s'incloguin al catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya" i es reconeguin com a "festa tradicional d'interès nacional".

En l'àmbit d'Ensenyament, el plenari comarcal ha aprovat el conveni a signar amb els ajuntaments de la comarca per facilitar el transport dels alumnes d'ensenyament postobligatori utilitzant les places buides de les rutes de transport escolar obligatori gestionades pel Consell Comarcal i el conveni de col·laboració a signar entre el Consell Comarcal del Baix Ebre i associacions de veïns i de propietaris de l'Ametlla de Mar per al finançament del transport no obligatori.

El plenari també ha aprovat les bases reguladores per a l'atorgament del Premi Projecte Jove 2009, i les bases reguladores de l'atorgament d'ajuts per a ocupació de despatxos del Viver d'Empreses per part de joves empresaris.

A més, el plenari ha aprovat el pla d'actuació local en matèria de Serveis Socials de la comarca de Baix Ebre; un conveni a signar amb el Consell Comarcal del Tarragonès per regular la cessió del programari denominat  HESTIA per a millorar l'atenció immediata dels usuaris dels serveis socials; i el conveni a signar amb els ajuntaments de la comarca per al desenvolupament del Banc d'Ajudes Tècniques (BAT), en el marc del programa per a l'impuls i l'ordenació de la promoció de l'autonomia personal i l'atenció a les persones amb dependències (ProdeP), amb un cost de 5.505 euros.

Finalment, el plenari comarcal ha ratificat la presentació davant el Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya de les al·legacions presentades pels ajuntaments de la comarca del Baix Ebre al projecte del Pla territorial parcial de les Terres de l'Ebre i el seu informe de sostenibilitat ambiental