Cercar en aquest blog

11/13/2009

El Cos consular de Catalunya visita Horta de Sant Joan

Representants del cos consular català, un dels més nombrosos del món, s'ha aplegat avui divendres a Horta de Sant Joan per conèixer els principals atractius turístics del municipi. Els cònsols han visitat el Centre Picasso i el convent de Sant Salvador, acompanyats pel president de la Diputació, Josep Poblet; el diputat i alcalde de Prat de Comte, Joan Josep Malràs;  l'alcalde d'Horta de Sant Joan i president del Consell Comarcal de la Tarra Alta, Àngel Ferràs; el diputat i l'alcalde d'Arnes, Xavier Pallarès, i representants de l'Associació d'Empresaris i de la Cooperativa Agrícola d'Horta. 

L'activitat ha estat organitzada per la Cambra de Comerç de Tortosa, l'Ajuntament d'Horta, el Consell Comarcal de la Terra Alta i el cònsol de la República Txeca, Jaume Martí, amb el suport de la Diputació de Tarragona. Hi han assistit, a part del cònsol de la república Txeca, el cònsols generals a Barcelona del Japó, Teruaki Nagasaki; Hondures, Carlos Larrumbe; la República de la Xina, Wang Shixiong; Finlàndia, Albert Ginjaume; Polònia, Marek Pernal, i Malàisia, Manel Condomines.  

La visita s'ha iniciat al migdia al Centre Picasso, ubicat a l'antic hospital renaixentista, on la delegació ha estat rebuda pel director del centre, Elías Gaston, i per Eduard Vallès, comissari de l'exposició que actualment s'hi du a terme: Picasso, Amics catalans de joventut. Aquest espai acull reproduccions de destacades obres de Pablo Picasso i narra les vivències de l'artista en les seves dues estades a la població (juny 1898- febrer 1899, i estiu de 1909), durant les quals va inspirar-se en els paisatges i la gent d'Horta per crear algunes de les seves obres més emblemàtiques, com La processó al convent, La bassa d'Horta i La fàbrica d'Horta, entre d'altres. Els cònsols han pogut contemplar l'exposició Picasso, Amics catalans de joventut, que romandrà oberta fins el proper dia 15. La mostra explica, a través de textos, imatges, objectes i paraules del propi Picasso, els profunds lligams que es van establir entre el genial pintor i aquest poble de la Terra Alta. 

Tot seguit, han visitat el convent de Sant Salvador, declarat Monument històrico-artístic l'any 1985. La fundació de l'església es remunta al temps dels templers i el conjunt està constituït per un grup d'edificis de cronologies diverses (XIII-XVII) disposats al voltant d'un claustre renaixentista. La part principal és l'església, construïda el segle XIII, durant el domini templer. 

Suport de la Diputació  al nou museu dedicat a l'artista

Durant la visita, Josep Poblet ha ressaltat el paper de Picasso en la difusió d'Horta i del conjunt de les Terres de l'Ebre arreu del món, atès els seus lligams amb aquesta localitat. El president de la Diputació ha mostrat el suport de la institució al projecte per crear un nou centre d'interpretació dedicat a l'artista, atès que l'actual museu ha quedat petit. Segons ha afegit, es preveu que el nou espai sigui una realitat en breu. L'Ajuntament d'Horta, la Diputació i la Generalitat impulsen el projecte de restauració i adaptació del nou espai, s'ubicarà a l'edifici de l'Abadia, propietat de l'Ajuntament. Poblet també s'ha referit a l'incendi que va causar la mort de cinc bombers, aquest passat estiu, i ha mostrat novament el suport de la Diputació als afectats per aquest tràgic sinistre.  

Una propera trobada a les Terres de l'Ebre

La trobada consular ha estat, segons paraules del cònsol general de la República Txeca a Barcelona, el tortosí Jaume Martín, "la punta de llança" d'una nova trobada que es preveu dur a les Terres de l'Ebre, en aquesta ocasió amb tots els cònsols que hi ha a Barcelona, 96 en total. Això converteix la representació consular en la quarta més nombrosa del món, després de les de Nova York, Hong Kong i Munich/Hamburg. Martín ha destacat el to distès de la visita i ha assenyalat que el conjunt dels cònsols s'han mostrat gratament sorpresos per la bellesa i interès dels paisatges, els municipis i la gent d'Horta de Sant Joan: "Tots ens hem sentit captivats pels colors i aromes d'aquesta terra".  

El cònsol de la República Txeca també ha volgut agrair la predisposició i atencions de la Diputació de Tarragona, i en especial del seu president, i de la resta d'entitats que han fet possible la visita, la qual "contribueix a difondre arreu les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona".