Cercar en aquest blog

12/09/2009

La Jornada "Com crear empresa en el món rural" pretén promoure la emprenedoria rural a Terres de l'Ebre

Avui s'ha presentat a Tortosa la jornada "Com crear empresa en el mon rural: com finançaré el meu projecte", organitzada per la Fundació del Món Rural i la Caixa i que tindrà lloc el proper 16 de desembre a la seu de la Cambra de Comerç de Tortosa. L'acte s'emmarca dins del  projecte Rural Activa que promou la FMR, i pretén fomentar els emprenedors i la creació d'empreses en l'àmbit rural, a partir de formular propostes al voltant de les necessitats detectades per una primera diagnosi de la situació elaborada per la pròpia Fundació. També donen suport els departaments d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural; Treball i Innovació, Universitats i Empresa i col·laboren les cambres de comerç Reus i Tortosa, la Universitat Rovira i Virgili de Terres de l'Ebre i la seva Càtedra de Creació d'Empreses, així com la Xarxa Inicia: per a la creació d'empreses.

Meritxell Serret, coordinadora tècnica de la Fundació del Món Rural ha presentat la jornada i ha explicat que el seu objectiu és donar a conèixer les eines de finançament per als emprenedors i la millor manera de programar-les dissenyar-les i assolir el finançament. Aquesta priorització en quant a temes a abordar és el resultat de les primeres dades de la diagnosi de la Fundació del Món Rural al voltant de l'emprenedoria al món rural que situen el finançament i planificació com el principal obstacle dels emprenedors. La FMR té centrat el seu objectiu en impulsar el foment de la creació d'ocupació al món rural per dinamitzar l'economia, generar ocupació i mantenir la gent al territori. La creació de noves empreses permet oferir un ventall de serveis més ampli i divers la qual cosa incrementa la qualitat de vida de la població rural. Aquesta jornada és un nou pas en la creació del model Ruralactiva que vol respondre a les necessitats de l'emprenedor rural. També han assistit a la roda de premsa l'Antoni Espanya, Espanya director dels serveis territorials del DAR a les Terres de l'Ebre, i Amador Curto en representació de "la Caixa" a les Terres de l'Ebre".

Programa de la jornada

Una de les principals barreres per arribar a crear una empresa és assolir el finançament necessari per poder tirar endavant el propi projecte. La jornada, que es centrarà en aquesta vessant s'adreçarà als territoris de les comarques de l'Ebre i Camp de Tarragona. A més, oferirà ponències al voltant de totes les línies públiques i privades de finançament, i, alhora, donarà les eines necessàries per saber reconèixer les necessitats reals del projecte, i com exposar-lo correctament a una entitat bancària per tenir més possibilitats d'èxit. La trobada pretén també treballar l'emprenedoria dins de l'especificitat del món rural i, sobretot, que el nou empresari tingui una perspectiva i formació clara de com assolir un bon finançament per al seu projecte. Una de les mancances és la falta d'eines de finançament adaptades a les necessitats i especificitats del món rural. Tot i això, també es donarà a conèixer que el món rural és dels territoris més emprenedors de Catalunya, i també en comparació al territori espanyol. Segons dades de 2008, aportades pel professor Yancy Vaillat, un dels ponents de la jornada, de cada 100 habitats del món rural 9,5 eren emprenedors, front al 7,7% de la resta de l'Estat espanyol.

Entrevista a un emprenedor d'èxit

Durant la jornada, intervindrà Salvador Miralles de l'Hotel Capçades d'Horta de Sant Joan. Aquesta empresa destaca com a exemple d'emprenedoria i d'innovació constant en el model de negoci en l'àmbit de les Terres de l'Ebre. Un pastor, que va començar a fer de cambrer per complementar rendes i gràcies al seu esperit emprenedor, i seguint amb la tradició familiar, ha encapçalat el projecte de turisme rural Hotel Capçades.

D'altra banda, els assistents també podran trobar experiències més properes al seu cas ja que cada sector empresarial es treballarà a partir de tallers: per una banda, industria, servei, comerç; per l'altra, producció i transformació agroalimentària, i en darrer lloc les empreses innovadores i amb un elevat component tecnològic i turisme. En darrer lloc, Christian Fernández, analitzarà els principals factors de fracàs dels emprenedors i donarà les claus per evitar-lo.

Model Rural Activa

El model Ruralactiva, impulsat per la FMR vol promoure l'emprenedoria en les zones rurals vinculant totes aquelles entitats de l'àmbit públic i privat que treballen en el foment, la creació i la consolidació d'activitats empresarials en els municipis rurals catalans. Mitjançant una diagnosi de la situació actual que desenvolupa la FMR i que inclourà l'anàlisi de l'oferta de serveis (polítiques de foment a la creació d'empreses en el món rural català) i l'anàlisi de la demanda de serveis (característiques dels emprenedors i empreses rurals), es proposarà una sèrie de recomanacions i propostes de millora dels programes i /o ajudes existents a la creació d'empreses en les zones rurals.

Pel desenvolupament del model Ruralactiva, que s'implementarà en col·laboració amb altres agents del sector i "la Caixa", es plantegen els set àmbits de treball següents: promoció de la iniciativa emprenedora; suport a la creació d'empreses; nous jaciments d'ocupació; finançament; innovació i capacitació tecnològica; formació i millora competencial i de cooperació.

La Fundació del Món Rural

La Fundació del Món Rural neix per organitzar el Congrés del Món Rural del 2006, i dona continuïtat a la seva funció a partir d'impulsar el debat i la reflexió al voltant del món rural. El seu objectiu fonamental és fer conscient a la població catalana del valor estratègic del món rural  per al desenvolupament sostenible de Catalunya. En els darrers tres anys ha liderat projectes d'àmplia repercussió al món rural com ara Rudona, l'Atles de la Nova Ruralitat, la iniciativa Guardabosc, l'estudi Parc Endins, l'Enquesta de Percepció del Món Rural, i ha estat promotor de les Recomanacions del tractament del món rural als mitjans audiovisuals presentades recentment pel Consell Audiovisual de Catalunya, etc.

Compromís de "la Caixa" amb els emprenedors rurals.

"la Caixa" potencia la creació de nous negocis mitjançant la posta en marxa d'un programa específic de suport als emprenedors de les zones rurals. L'entitat assessora als interessats en crear el seu propi negoci sobre les formes de finançament existents i les millors maneres d'accedir a elles, incloent tant les fons públiques (línies del PDR, Pla de Desenvolupament Rural, línies ICO, etc.), així com altres fórmules com els microcrédits, una nova forma de finançament per a aportar capital a projectes amb un pla de negoci solvent. "la Caixa" es actualment l'entitat espanyola líder en microcrèdits, i ha creat una entitat que s'hi dedica exclusivament: MicroBank.

A més a més "la Caixa" estudia altres vies de finançament privat destinada a iniciatives innovadores i ambicioses, per a projectes entre 100.000 i 3.000.000 d'euros. També assessora a aquelles persones que ja tinguin un negoci establert i necessitin finançament, bé per a cobrir la tresoreria de l'activitat diària, bé per a portat a terme inversions i fer créixer el negoci.

Aquesta iniciativa de "la Caixa" te l'objectiu de contribuir a la potenciació de l'activitat econòmica en els àmbits rurals, no solament a negocis agroalimentaris. Té un especial interès per a promoure projectes de noves tasques i àrees, com el turisme rural, l'artesania, les energies renovables o els serveis socials. En definitiva qualsevol negoci que tingui cabuda en els àmbits rurals.

"La Caixa", amb aquesta campanya plasma el seu compromís amb el desenvolupament rural: col·labora amb els programes governamentals i es membre actiu de la Fundació del Món Rural.