Cercar en aquest blog

11/16/2010

EbreBiosfera incorpora la comarca del Matarranya a la candidatura per obtenir el reconeixement internacional de la UNESCO

El delegat del Govern, Lluís Salvadó, ha presidit avui la darrera reunió d'aquesta legislatura del Consell de Direcció de l'Administració Territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l'Ebre. 

Entre els temes tractats en la reunió el delegat del Govern ha destacat la incorporació de la comarca del Matarranya a la candidatura EbreBiosfera. Segons Lluís Salvadó, a la memòria tècnica de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre, presentada a Tortosa el 10 de novembre al conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, s'afegirà també el projecte que la comarca del Matarranya està tramitant a través del govern aragonès per tal que, al gener, el comitè MaB (Home i Biosfera) de la UNESCO a Madrid rebi un text refòs de les dues memòries. 

Candidatura sòlida

"La incorporació del Matarranya dóna més valor afegit i solidesa a la candidatura", ha afirmat Lluís Salvadó, perquè "aporta coherència tècnica amb la zona tampó vora el Parc Natural dels Ports". Així indrets tan emblemàtics com les Gúbies del Parrissal o les roques del Masmut de Pena-roja de la comarca del Matarranya quedaran inclosos en una zona tampó. A més a més, com destacava el delegat del Govern, la incorporació dels aragonesos també "intensifica els contactes entre dos territoris, les Terres de l'Ebre i el Matarranya, que històricament han tingut relacions i que, a través de l'òrgan de gestió conjunt de la futura reserva, podran treballar en projectes comuns com la Via Verda o la gestió dels actius turístics".  

En tercer lloc, Lluís Salvadó ha destacat que "el comitè MaB estatal valora molt positivament el fet que es presenti una candidatura interautonòmica", que per la seva dimensió es convertiria en la major de l'Estat espanyol, amb la singularitat d'incloure una zona marina. 
 

Acord amb Infosa i Endesa per la línia elèctrica de la barra del Trabucador

En la reunió del Consell de Direcció també s'ha donat a conèixer que la Generalitat, Endesa i l'empresa Infosa, que explota les salines de la Trinitat de la Punta de la Banya, han arribat a un acord per tal de resoldre els problemes de subministrament elèctric. 

El director territorial de Medi Ambient i Habitatge, Víctor Gimeno, ha explicat que un cop descartada la proposta de generació elèctrica a través de fonts renovables, sobretot per l'impacte ambiental a la zona i per l'elevat pressupost d'aquesta opció, "s'ha projectat una línia elèctrica subaqüàtica d'uns sis quilòmetres de longitud que es començarà a instal·lar en les pròximes setmanes per tal que pugui començar a subministrar corrent elèctric a principis de l'any que ve". 

Aquesta infraestructura energètica serà finançada per Infosa (50%), Endesa (30%) i la Generalitat (10% el Departament de Medi Ambient i Habitatge i 10% l'Institut Català d'Energia). 

Víctor Gimeno ha afirmat que amb l'actuació es resoldran els problemes de seguretat que suposa l'actual línia elèctrica aèria, en molt mal estat, que serà desmantellada per la Direcció General de Costes del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí.