Cercar en aquest blog

11/16/2010

S'avança l'inici de la campanya de rescat de peixos a les xarxes de reg del Delta de l'Ebre

La campanya de rescat de peixos a la xarxa de reg de l'hemidelta esquerre del Delta de l'Ebre ja ha començat, i s'allargarà, aproximadament, un mes. Aquest any, els treballs s'han avançat uns mesos perquè una de les mesures de control del cargol poma és precisament l'assecament d'aquests canals de municipis com Deltebre o l'Aldea.
 
El Parc Natural del Delta de l'Ebre, com cada any, realitza aquesta campanya amb l'objectiu d'evitar la mort dels peixos que queden atrapats en els recs un cop baixen els nivells de l'aigua. El rescat també serveix per conèixer l'estat i l'evolució de les poblacions presents als canals, que són un reflex de les del riu Ebre. Els peixos es recullen, se seleccionen per espècies, es pesen, i finalment s'aboquen en un dipòsit especial per transportar-los i alliberar-los al riu.
 
Aquest any, els rescats coincideixen amb els mostrejos que s'estan duent a terme al riu, amb la mateixa tècnica de pesca, però adaptada a una embarcació. Aquest monitoratge complementa els mostrejos que s'han realitzat a tots els ambients aquàtics del Delta per a l'elaboració de l'Atles de peixos. Els mostrejos i els rescats simultanis serviran per poder contrastar totes dues campanyes i donar una visió actual de l'estat del riu. De moment, les dades mostren una forta davallada de captures, sobretot d'espècies autòctones. Fins ara s'han capturat 22 espècies als canals i 27 al riu. La diferència ve donada per l'augment de les captures d'espècies d'origen marí que penetren al tram final de l'Ebre. Més del 50% de les espècies d'aigua dolça capturades són d'origen forà. Cal destacar, però, l'augment de les captures de dues espècies autòctones d'especial interès, com són la bagra (Leuciscus laietanus) i la saboga (Alosa fallax), totes dues espècies protegides i que havien sofert una forta regressió a l'Ebre.