Cercar en aquest blog

11/15/2010

Unió de Pagesos denuncia la restricció il·legal en l’ús del gasoil bonificat en les explotacions agràries per part del Govern de l’Estat

 Unió de Pagesos denuncia la restricció en l'ús del gasoil bonificat en les explotacions agràries que de manera il·legal fa el Govern de l'Estat en l'aplicació del Real Decret 191/2010 de 26 de febrer, pel qual es modifica el reglament dels impostos especials. Les multes previstes per aquesta activitat van des de 600 euros en maquinària fins a 10 CV a 6.000 euros en maquinària superior als 50 CV.

 

Aquest reglament considera el transport agrari realitzat per compte aliè no inclòs en l'activitat de l'agricultura (incloses l'horticultura, la ramaderia i la silvicultura), mentre que la Llei 38/1992 de 28 de desembre d'Impostos Especials estableix que es pot utilitzar gasoil bonificat en els motors de tractors i maquinària agrícola autoritzats per circular per vies i terrenys públics que s'utilitzin en l'agricultura (compreses l'horticultura, la ramaderia i la silvicultura).

 

El sindicat recorda que, segons la normativa estatal i comunitària de les inversions per millorar l'eficiència de les explotacions agràries, en aquesta activitat el més habitual és fomentar que les explotacions més petites que no disposen de tota la maquinària agrícola en propietat puguin utilitzar els serveis d'altres explotacions per desenvolupar plenament el conjunt de tasques que requereix l'explotació.

 

Unió de Pagesos considera que aquesta restricció reglamentària suposa la vulneració de la jerarquia normativa (article 9.3 de la Constitució Espanyola), un atemptat a la llibertat d'empresa (article 38 de la Constitució Espanyola i article 54 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea) i, a més, atempta de forma discriminatòria contra l'organització eficient dels recursos de les explotacions agràries.

 

El sindicat, per aquest motiu, engegarà una campanya d'assessorament i facilitarà els recursos necessaris a tota la pagesia que es vegi afectada per aquesta restricció. En cas de no resoldre's aquesta qüestió per la via administrativa, a través d'una denúncia al Consell per la Defensa del Contribuent, Unió de Pagesos denunciarà els casos de manera col·lectiva a la justícia. En aquesta línia, convocarà una assemblea informativa, el dimecres 17 de novembre, a les 12 h, a la seu de Vic del sindicat (Virrei Avilès, 15, entresòl 1a) per tractar aquesta qüestió.