Cercar en aquest blog

12/02/2010

La Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix elaborarà per primer cop el seu propi oli

L'oli de la Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix neix fruit d'una iniciativa que el Grup de Natura Freixe va impulsar l'any 2008 en col·laboració amb La Fundación Biodiversidad i l'Obra Social de Caixa Catalunya. L'abandonament de moltes finques, la venta d'oliveres centenàries, el canvi de varietats i de cultius i dels mètodes d'explotació ha significat un notable empobriment del territori, amb la degradació del seu paisatge característic i la pèrdua d'hàbitats per a molta fauna, tant als camps de cultiu com a les zones de transició amb els aiguamolls.

Per a intentar revertir aquesta dinàmica es va engegar aquest projecte de l'Oli de la Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix per a intentar impulsar els usos agrícoles i ramaders tradicionals a partir d'una finca model, la finca del Mas de Pitoia (propietat de Caixa Catalunya), creant una xarxa de bones "pràctiques ambientals" en l'entorn de la zona protegida mitjançant acords de custòdia del territori amb els pagesos de la zona.

En definitiva es pretén potenciar l'agricultura ecològica i unes bones pràctiques agràries al territori amb la creació de la marca de qualitat de l'Oli de la Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix. Amb aquesta marca d'oli ecològic de la Reserva esperem donar una distinció i un valor afegit a l'oli obtingut sota aquesta denominació, i alhora incentivar als pagesos per a que s'uneixin a la iniciativa proporcionant-los una nova alternativa per als seus cultius d'olivers.

Aquest dissabte tindrà  lloc una jornada de voluntaris en què es colliran les olives de La Finca del Mas de Pitoia per dur-les, després, al molí d'Oliflix i obtenir així el primer oli de la Reserva. També s'hi afegiran les olives que s'hagin fet a la zona del meandre a la finca del Vilar Riu de Baix, que és una finca associada al projecte.

Per celebrar aquesta primera elaboració de l'oli i per tant, el naixement de la nova marca, el dimecres dia 8 de desembre, a partir de les 9h es faran visites a l'interior del molí d'Oliflix per tal de conèixer de primera mà el procés a través del qual s'elabora l'oli. A més, de les 9 h i fins a les 12 h tindrà lloc la degustació d'aquest mateix oli. El tast es durà a terme a la plaça que hi ha just davant del Molí d'OliFlix.