Integrada han aconseguit introduir millores en el document de Normes
Tècniques per a la Producció Integrada de l'any 2011 elaborat per
aquest organisme.
Fins ara, les normes tècniques establien cada any un llistat tancat en
matèria de control de plagues i malalties que es podien fer servir en
producció integrada al llarg d'aquell any i que només es podia
modificar un cop a l'any. Per això, quan apareixien plagues i
malalties poc freqüents no hi havia cap mecanisme permès per al seu
control, com tampoc es permetia que les noves tècniques de control es
poguessin aplicar fins que es modifiqués el llistat. El sindicat ha
aconseguit que es puguin aplicar, excepcionalment, tècniques de
control per a aquestes plagues i malalties poc habituals. D'altra
banda, també ha aconseguit s'hagin incorporat en el llistat de 2011
noves tècniques de control, com l'ús de noves matèries actives no
químiques, i que ja es feien servir en la producció ecològica, entre
d'altres.
Les modificacions introduïdes pel sindicat en les normes faciliten el
procés productiu a la pagesia en els sectors de fruita de llavor,
fruita de pinyol, olives, fruita seca, raïm per a la vinificació,
cítrics, cereals d'estiu, cereals d'hivern i hortalisses, garantint i
mantenint, alhora els elevats estàndards de qualitat, seguretat
alimentària i respecte pel medi ambient d'aquest procés productiu
d'aliments, que donen tranquil·litat al consumidor.
Unió de Pagesos valora positivament l'actitud del nou equip del
departament d'Agricultura vers la producció integrada i espera que
s'avanci en la seva simplificació administrativa, entre d'altres
aspectes. El sindicat recorda al Departament que encara hi ha temes a
millorar com, per exemple, revisar i modificar el Decret 413/2006, pel
qual s'estableixen les normes generals de la producció integrada a
Catalunya, per tal de reduir aquells aspectes que generen un sobrecost
innecessari a la pagesia.
La producció integrada es basa en utilitzar tècniques de producció,
comercialització i elaboració que garanteixen la qualitat dels
productes i respecten més el medi ambient i la salut de consumidors i
pagesos. En aquest model, es minimitza l'ús de productes agroquímics i
d'adobs en la producció d'aliments; s'apliquen processos que
afavoreixen la diversitat de l'ecosistema agrícola, ja que respecten
la flora i la fauna autòctones; es potencia l'activitat conservadora
del medi rural i del paisatge; es produeix d'acord amb les tècniques
que tenen en compte moderns coneixements tècnics i científics.