Cercar en aquest blog

8/27/2015

Unió de Pagesos reclama a Competència que investigui si hi ha monopoli de la indústria per fixar preus en conill i desplaçar els cunicultors petits i mitjans

Unió de Pagesos ha convocat avui davant un establiment d'un gran supermercat a Lleida una concentració en protesta per les pràctiques de la indústria i de la gran distribució en la venda de carn de conill, que comporten un perjudici molt important per al sector. El sindicat reclama a l'Autoritat Catalana de la Competència que investigui si hi ha monopoli de la indústria per fixar preus en la venda de carn de conill amb l'objectiu de desplaçar els cunicultors petits i mitjans.

Unió de Pagesos denuncia que presumptament diferents empreses del sector liderades pel grup Hermi, que té una quota del mercat estatal del conill del 24%, imposen preus excessivament baixos a les llotges amb la conseqüència d'impedir la innovació i limitar la competència de la resta de cunicultors, situació que ja ha comportat una reducció de la cabana catalana de conill respecte a les explotacions d'aquest grup.

A més, el sindicat denuncia que el conill s'està utilitzant com un producte reclam per a la gran distribució, que es beneficia d'aquesta actuació de la indústria, i moltes vegades el ven a les grans superfícies a un preu excessivament baix, inferior a 4 euros el quilo/canal. Unió de Pagesos ja ha interposat per presumpta venda a pèrdues 13 denúncies entre el maig i l'agost d'aquest any.

Mentre els costos de producció de conill suposen per al ramader entre 3,08 i 3,19 euros el quilo/canal de mitjana d'un total d'entre 3,89 i 4,24 euros el quilo canal, el preu rebut en origen suposa entre 2,20 i 2,60 euros el quilo; per tant, el productor perd actualment entre 0,5 i 1 euro per quilo/canal.

Cal recordar que Catalunya té el 42% de les granges de conill de l'Estat, de les quals el 72% són petites i mitjanes, amb menys de 400 gàbies de conills i ja només suposen el 39% de la capacitat productiva catalana.