Cercar en aquest blog

1/30/2017

El títol de millor oli de la FIO 2017 es reparteix per primer cop en la seua història entre dos mostres, de Batea i de Rasquera

El Panell de Tast Oficial d'Olis Verges d'Oliva de Catalunya ho ha tingut complicat enguany per a triar una única mostra guanyadora d'entre les 35 que s'hi ha presentat per a escollir el Millor oli de la XV Fira Intercomarcal de l'Oli (FIO 2017) de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Priorat. Finalment, el jurat s'ha decidit per dues mostres "molt bones i molt diferents" i, per primer cop en la història d'aquest tast, s'ha repartit el guardó entre dos mostres: la mostra dels Serveis Agraris Maiva, de Batea, al millor oli emparat per la DOP Terra Alta, "per la seua harmonia i equilibri" i la mostra Oleum Naturale, de Rasquera, s'ha emportat el premi al millor oli amb predomini d'arbequina, "per fruitat i potència".

Pel que fa a la resta de premis del tast d'olis van ser: en la categoria d'olis emparats per la DOP Siurana, el primer premi va ser per a l'Agrícola i Secció de crèdit de la Palma d'Ebre i el segon premi, per a l'Agrícola de Garcia SCCL; en la categoria dels Olis sense predomini de la varietat arbequina, el primer premi va ser per Alanterres Slu, d'Horta de Sant Joan, i, el segon, per al Mas d'en Clos, de Móra d'Ebre, i finalment, els segons llocs per a les categories guanyadores del premi al millor oli de la FIO van ser, en el cas d'olis emparats per la DOP Terra Alta, per a la Caterra Agrícola i Secció de Crèdit, de la Pobla de Massaluca, i, en el cas d'olis amb predomini d'arbequina, per a l'Agrícola Sant Antoni Abat SCCL, de Móra d'Ebre. Pel que fa a l'oli escollit per votació popular dels visitants del certamen ha recaigut en l'oli Mas del Clos de Móra d'Ebre i el títol de millor oli ecològic va ser per a l'oli Biocaseres de Caseres.

El lliurament d'aquests guardons va ser un dels darrers actes que es va celebrar en el marc de la FIO 2017 que va tancar portes ahir a la nit després de dos dies d'intensa activitat. La regidora de Fires, Míriam Vinaixa, ha manifestat que "la FIO d'enguany ha estat tot un èxit. Hi ha hagut un salt qualitatiu gràcies a la tasca organitzativa de la Comissió de Fires i a la col·laboració del Club OliTast. Només cal pensar en les 150 que van participar en l'experiència gastronòmica que divendres ens va oferir el xef Jeroni Castell i en els milers de persones que han passat pel certamen".

La FIO 2017 es va inaugurar dissabte a la tarda de la mà de la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret. Com a novetat, en l'edició d'enguany, i per a complir un dels principals objectius del certamen, donar a conèixer els excel·lents olis que es produeixen a les comarques riberenca, terraltina i prioratina, la FIO ha ofert 'La Nit de l'Extraverge', en què el xef Jeroni Castell, va cuinar un menú de 20 tapes maridades amb olis d'oliva del territori. Hi van participar 150 persones. També han tingut una bona assistència de públic d'altres activitats complementàries com l'esmorzar de la clotxa en què es van repartir unes  1.000 racions, el berenar amb pa i oli, sal o sucre, la passejada entre oliveres centenàries o el concurs de fer allioli que va guanyar el veí de Falset, Emili Asens, que va fer més de 600 grams d'aquest producte en 10 minuts.