Cercar en aquest blog

10/26/2024

Denuncien l'espoli i la contaminació del riu Canaletes

Aquest dissabte prop d'una cinquantena de persones s'han aplegat a l'antiga estació de la via Verda del Pinell de Brai, a la Terra Alta en una jornada familiar reivindicativa en defensa del riu Canaletes.

Des del GEPEC-EdC han volgut mostrar les diferents problemàtiques que s'amaguen darrere del riu sec. La conca fluvial del riu Canaletes, és poc coneguda per la població, tanmateix, està sotmesa a moltes  pressions i impactes que l'estan posant en perill i en alguns trams ja està completament sec, per la qual cosa demanen a les administracions competents accions urgents i màxima transparència en la informació.

La jornada ha comptat també amb una activitat familiar d'identificació d'espècies al voltant del riu que ha permès als assistents a conèixer algunes espècies que hi habiten i l'estat ecològic del riu.

La protesta ha finalitzat amb la realització d'un mural per part de l'artista local Jordi Costa on es mostra un riu totalment sec amb peixos morts i un motor d'extracció d'aigua que ha servit per materialitzar alguna de les problemàtiques.

La mort del riu Canaletes

El riu Canaletes és un afluent del riu Ebre, de 21 km de recorregut que neix a la Terra Alta, a Horta de Sant Joan, i passa pels municipis de Bot, Prat de Compte, Gandesa, Pinell de Brai fins a desembocar a Benifallet, al Baix Ebre.

Aquest riu té un paper fonamental al territori, tant des del punt de vista ecològic, com econòmic i turístic. Durant el seu recorregut ha anat creant basses i tolls, com les Olles o la Fontcalda que serveixen d'atractiu turístic, però també com a refugi i d'hàbitat de moltes espècies d'animals i plantes.
 
Aquest riu compta amb les figures de protecció de la Reserva de la Biosfera, Xarxa Natura 2000, Parc Natural dels Ports i Pla d'espais d'interès natural (PEIN).

Tanmateix, en els últims temps a més de la falta de pluges, també ha patit pràctiques d'extracció abusiva sense un control administratiu que han assecat alguns trams del riu, fent que moltes de les espècies que hi habitaven acabin morint o estiguin al límit de desaparèixer en aquesta zona.