Cercar en aquest blog

5/19/2008

PUBLICACIÓ D’UN NOU LLIBRE SOBRE JOCS TRADICIONALS ALS TERRITORIS DE PARLA CATALANA

El passat 25 d’abril, en el marc de la jornada Els jocs en la història. Les societats a través del joc, celebrada al Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega, va tenir lloc la presentació del llibre Recerca i Patrimoni Etnològic: els Jocs Tradicionals i les Noves Tecnologies.

L’edició ha anat a càrrec de l’Institut Ramon Muntaner i recull les actes de la II Jornada sobre Recerca i Patrimoni Etnològic: els Jocs Tradicionals i les Noves Tecnologies, que va tenir lloc el passat juliol a l’Ecomuseu dels Ports d’Horta de Sant Joan.

L’esmentada jornada, organitzada per l’Institut Ramon Muntaner i el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb el Centre de Documentació Ecomuseu dels Ports, formava part del programa de l’11è. Curs de jocs tradicionals de la Festcat a Horta de Sant Joan i anava adreçada principalment a centres d’estudis i altres entitats culturals que realitzen recerca en l’àmbit del patrimoni etnològic.

Conformen el contingut de les actes el conjunt de ponències i comunicacions que es van presentar a la jornada. Les ponències van tractar l’ús actual de les noves tecnologies en l’aplicació dels jocs tradicionals i van presentar diversos projectes que interrelacionen jocs tradicionals, etnologia i nous formats de difusió –com el DVD interactiu El joc tradicional al rodal d’Arbúcies, presentat pel Museu Etnològic del Montseny La Gabella d’Arbúcies- o el projecte REPTTE, portal de recursos didàctics en patrimoni a les comarques de Tarragona, que estan duent a terme la Diputació de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili.

Les comunicacions publicades al llibre reflexen els estudis que estan duent a terme els centres d’estudis i entitats culturals diverses dels territoris de parla catalana. Aborden els jocs tradicionals i les noves tecnologies des de perspectives tan diverses com la reflexió conceptual, l’educació ambiental, l’educació en xarxa a nivell europeu o la recerca històrica i etnològica d’abast local i comarcal.